Selecteer een pagina

 De BMW iX3 heeft een ingrijpende update ondergaan waarbij het karakter van de 210 kW (286 pk) en 400 Nm sterke auto sterker zou worden benadrukt. Voortaan is de iX3 standaard voorzien van het M Sportpakket. De iX3 is leverbaar voor een consumentenadvies prijs vanaf 69.000 euro.

De familiebanden van de BMW iX3 met de nieuwste iX en de i4 komen tot uiting in de nieuwe vormgeving van de voor- en achterzijde. Nieuwe bedieningselementen en een uitgebreide standaarduitvoering benadrukken het progressieve premium karakter van het interieur van de nieuwe BMW iX3.

De BMW iX3 was het eerste model dat was voorzien van de BMW eDrive technologie van de vijfde generatie, die BMW nu ook toepast in de BMW iX en de i4. De geïntegreerde aandrijving met de elektromotor, de elektronica en de transmissie samen in een enkele behuizing heeft een vermogen van 210 kW (286 pk). Het vermogen wordt traditioneel via de achterwielen naar de weg overgebracht.

De hoogvoltage-accu’s in de iX3 behoren eveneens tot de vijfde generatie van de BMW eDrive technologie. De bruto capaciteit van 80 kWh en de efficiency van de elektromotor geven een actieradius van tot maximaal 461 kilometer in de WLTP testcyclus. Dankzij de oplaadtechnologie is de lithium-ion-accu in de BMW iX3 met een vermogen tot 150 kW (DC, gelijkstroom) aan een snellaadstation op te laden, zodat de actieradius in tien minuten met 100 kilometer toeneemt (WLTP).

De hoeveelheid kobalt die is gebruikt voor de accu van de BMW iX3 is gereduceerd met ongeveer een derde ten opzichte van de vorige generatie accu’s zoals die werden gemonteerd in de i3 van modeljaar 2019. BMW Group voert zelf het inkoopproces uit van de grondstoffen kobalt en lithium, om het vervolgens aan de producenten van accucellen te leveren. In dat kader controleert BMW Group ook of alle werkzaamheden voldoen aan de sociale en milieunormen. Uitsluitend hernieuwbare energie wordt gebruikt voor de productie van accucellen en voertuigen. En de rotors in de elektromotoren die BMW monteert, hebben geen behoefte meer aan zeldzame aardmetalen.

De nieuw vormgegeven BMW nierengrille is groter dan voorheen en voorzien van een omlijsting uit één stuk. Die is uitgevoerd in Pearl-effect chroom met een blauw accent langs de binnenrand. De panelen in de grille hebben een gaasachtige structuur en zijn voorzien van het BMW i logo.

De contouren van de nieuwe koplampen, die ongeveer 10 mm platter zijn dan voorheen, dragen bij aan de opvallende uitstraling van de iX3, waarmee hij duidelijke familiegelijkenis vertoont met de iX en i4. Overeenkomsten tussen de modellen op het gebied van concept en technologie komen nog meer tot uiting in het design. De iX3 is voorzien van adaptieve LED koplampen met matrixfunctie en variabele verdeling van de lichtbundel. Bochtverlichting en Selective Beam, de niet-verblindende grootlichtassistent, zijn daarbij ook inbegrepen.

Optioneel zijn adaptieve LED koplampen met Laserlight. Bij snelheden boven de 60 km/h vergroot de Laserlight module de lengte van de lichtbundel tot maximaal 650 meter en volgt die de loop van de weg. Blauwe accenten in de L-vormige lichtelementen van de dagrijverlichting wijzen op de moderne koplamptechnologie.

Het standaard M Sportpakket verhoogt de dynamische uitstraling. Het pakket omvat onder meer een prominente, sportief gevormde voorbumper. De onderste opening is voortaan groter en voorzien van een actieve klep met tien standen om de koeling van de aandrijving en de remmen te reguleren. De Air Curtains op de hoeken van de voorbumper hebben nu een L-vorm en zijn voorzien van blauwe accenten.

De Air Breathers op de zijpanelen voor zijn nu ook van een M specifiek design terwijl de blauwe accentlijn in de dorpels is vervallen. De achterbumper heeft extra gespierde vormen en de buitenste elementen van de diffusor zijn uitgevoerd in BMW i Blau. De contouren van de Full LED achterlichten zijn voorzien van een zwarte omlijsting. De opvallende uitstraling onderscheidt zich in het donker met de scherpe, driedimensionale tangvorm met geïntegreerde horizontale richtingaanwijzer.

Aerodynamisch gevormde lichtmetalen 19 inch wielen zijn standaard. Het design van de wielen verbetert de luchtstroming rond de auto, de luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) bedraagt 0,29. Ze hebben bovendien een positief effect op de actieradius. Nieuwe aerodynamische 20 inch wielen in specifiek M design in BicolorJet Black zijn optioneel leverbaar.

Sportstoelen met extra zijdelingse steun zijn nu standaard en het Touch Control Display in de middenconsole en nieuw vormgegeven schakelaars in het midden van het dashboard verhogen de vooruitstrevende, premium ambiance. De BMW Live Cockpit Professional is eveneens standaard en is voorzien van een display waarvan de schermgrootte is vergroot tot 12,3 inch.

Blauwe accenten op de versnellingspook, de Start-Stop knop, voortaan in de middenconsole, en het BMW-logo op het stuur verwijzen naar de puur elektrische aandrijving. Andere modelspecifieke kenmerken zijn de modelaanduiding op de middenconsole, instaplijsten met het nieuwe BMW i logo en elementen in het instrumentenpaneel en Control Display die verwijzen naar de volledig elektrische aandrijving. Net als de standaard aanwezige Ambiance verlichting als basis de BMW i Blau setting heeft.

De volledig digitale displays bestaan uit een 12,3 inch instrumentenpaneel en een net zo groot Touch Control Display. De Start-Stop knop voor de elektromotor bevindt zich nu in een nieuw paneel in de middenconsole. Daar bevinden zich ook de Controller en de knoppen voor Driving Experience Control en de elektromechanische handrem.

De nieuwe BMW iX3 is er in twee uitrustingsniveaus. De Executive is voorzien van met onder meer metallic lak, 19 inch lichtmetalen wielen, adaptief onderstel, automatische bediening van de bagageklep, panoramadak, elektrisch verstelbare stoelen, een met leder bekleed M Sportstuurwiel, en automatische 3-zone airconditioning. BMW Live Cockpit Professional is eveneens standaard en omvat de BMW Intelligent Personal Assistant, Comfort telefoonvoorbereiding met draadloze oplaadmogelijkheid én de mogelijkheid van Remote Software Updates en de digitale services van BMW Connected Charging. Bij het Connected Pack Professional zijn cloud-based BMW Maps en smartphone integratie voor Apple CarPlay en Android Auto inbegrepen.

De uitvoering High Executive voegt daar onder meer lichtmetalen 20 inch wielen in een nieuwe aerodynamische styling aan toe, evenals onder meer geluiddempende beglazing in de voorportieren, Comfort Access, Vernasca lederen bekleding, Parking Assistant Plus, BMW Gesture Control, BMW Head-Up Display en een Harman Kardon Surround Sound System. Verder heeft deze uitvoering ook de BMW IconicSounds Electric functie.

De iX3 is het eerste model dat is voorzien van de BMW eDrive technologie van de vijfde generatie. Die omvat de door BMW zelf ontwikkelde elektromotor, de elektronica, de zeer geavanceerde oplaadtechnologie en de specifieke hoogvoltage-accu. In de nieuwste BMW eDrive technologie zijn de elektromotor, de elektronica en transmissie in één behuizing samengebracht

De elektromotor in de BMW iX3 werkt volgens het principe van een synchrone draaistroomelektromotor zonder magneten. In deze constructie is het gebruik van zeldzame aardmetalen overbodig. De elektromotor in de BMW iX3 levert 30% meer kracht in vergelijking met de motoren in bestaande volledig elektrische modellen van BMW Group. Het rendement van de elektromotor loopt op tot 93%, terwijl het rendement van verbrandingsmotoren nog geen 40% is.

De aandrijflijn draait tot 17.000 toeren per minuut. Het piekvermogen bedraagt 210 kW (286 pk) en is beschikbaaar over een breed toerenbereik. Het koppel bedraagt 400 Nm dat beschikbaar blijft bij hoge toerentallen.

De aandrijfkrachten gaan via de kortst mogelijke weg via de transmissie met een enkele overbrenging, die in dezelfde behuizing is ondergebracht , naar de achterwielen. Stabiliteitscontrole en ARB technologie (wielslipbeperking in het motormanagement geïntegreerd) zorgen ervoor dat ook onder de slechtste weg- en weersomstandigheden de aandrijving presteert. De niX3 sprint vanuit stilstand in 6,8 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 180 km/h.

Met de optionele BMW Display Key kan de iX3 via de Apple iPhone worden ver- en ontgrendeld. De conventionele autosleutel is daarmee overbodig. De smartphone hoeft alleen tegen de deurgreep worden gehouden om de auto te openen. Zodra de smartphone in de auto in de draadloze oplaadmogelijkheid is gelegd, kan de BMW worden gestart. De digitale sleutel is te programmeren met de My BMW App. De eigenaar kan tot vijf anderen toegangs- en gebruiksrechten geven en om beginnend bestuurders te beschermen ook onder meer de maximale snelheid en het maximale vermogen instellen, net als het volume van de radio.

De nieuwste generatie van BMW Intelligent Personal Assistant in de iX3 smeedt een band tussen bestuurder en auto. De digitale reisgenoot, die is te activeren met spraakcommando’s (bijvoorbeeld “Hey BMW”) of met een druk op een knop, leert continu bij. Met natuurlijke gesproken opdrachten kunnen de inzittenden van de BMW iX3 onder meer de airconditioning bedienen.

Het gebruik van de BMW Intelligent Personal Assistant gaat gepaard met nieuwe grafische symbolen op het Control Display, waarmee het interactieve karakter van het systeem wordt geaccentueerd. Het weergegeven beeld ‘leunt’ naar degene die spreekt en verbeeldt de aandacht van het systeem voor de gesproken opdracht. Het systeem weet wanneer het door welke van de voorste inzittenden wordt aangesproken en reageert direct, bijvoorbeeld door zoals gevraagd de climate control aan één kant van het interieur te verstellen.

De bestuurdersassistentiesystemen verwerken camerabeelden en informatie van de ultrasone en radarsensors om de omgeving van de auto in de gaten te houden. Zo nodig waarschuwt het systeem voor eventuele obstakels en gevaren om het risico van een ongeval te minimaliseren, en grijpt het in met rem- en stuurcorrecties. Bestaande functies worden steeds verder verbeterd door middel van Remote Software Upgrades of uitbreidingen. Verder heeft de klant de mogelijkheid om andere, nieuwe of aanvullende functies via Functions on Demand bij te bestellen.

Behalve Approach Control Warning en Speed Limit Info inclusief weergave van inhaalverboden behoort tot de standaarduitrusting van de nieuwe BMW iX3 ook Driving Assistant Professional. Dit uitgebreide comfort- en veiligheidspakket omvat Steering and Lane Control Assistant met de Active Navigation functie die de bestuurder helpt om ook op brede wegen met meerdere rijstroken de route aan te houden die het navigatiesysteem heeft berekend.

Automatic Speed Limit Assist en routecontrole zijn andere belangrijke functies. Ze maken het mogelijk dat Active Cruise Control met Stop&Go rekening houdt met zowel de snelheidslimiet ter plaatse als de soort weg om de snelheid aan te passen. In de versie met BMW Head-Up Display – uitrusting High Executive – kan Active Cruise Control ook verkeersborden waarnemen en de auto automatisch tot stilstand brengen als het verkeerslicht op rood staat.

Andere onderdelen van Driving Assistant Professional zijn Lane Change Warning en Lane Departure Warning, Side Collision Warning en Avoidance Assistant, die ook reageert op voetgangers. Het systeem omvat ook Crossroads Warning, Wrong-way Warning,

Parking Assistant behoort tot de standaarduitvoering en omvat Active Park Distance Control (Active PDC) met sensors aan de voor- en achterzijde van de auto, zijdelingse parkeerhulp en de Reversing Assistant met camera. Het system helpt de bestuurder ook met de keuze van een passende parkeerplaats parallel aan of haaks op de rijrichting en het inparkeren. Het neemt de besturing van de auto en de bediening van gas en rem over van de bestuurder tijdens de parkeermanoeuvre. De Parking Assistant ondersteunt de bestuurder ook bij het uitparkeren uit parkeerplaatsen parallel aan de weg.

Parking Assistant Plus, dat standaard is voor de uitvoering High Executive, vult de uitrusting aan met Surround View met Top View, Panorama View en 3D View. De functie Remote 3D View geeft de eigenaar van de BMW iX3 de mogelijkheid om op zijn smartphone een actueel 3D beeld te zien van de situatie rond zijn auto.

Op de lijst van optionele uitrustingen staat ook de BMW Drive Recorder, die op basis van de beelden van de camera’s van de diverse bestuurdersassistentiesystemen video’s kan opnemen vanuit diverse standpunten rond de auto. Die video’s kunnen worden bewaard om later te bekijken op het Control Display zodra de auto stilstaat en kunnen worden geëxporteerd via de USB-poort.

De nieuwe iX3 is leverbaar voor een consumentenadvies prijs vanaf € 69.000,- en is per direct te bestellen bij elke BMW dealer.

Meer autonieuws op www.autozine.nl