Selecteer een pagina

Eind jaren dertig brak coureur Captain George Eyston het wereldsnelheidsrecord over land met zijn auto de Thunderbolt, aangedreven door twee Rolls-Royce V12-vliegtuigmotoren. Nu, ruim tachtig jaar later, zijn Eyston en de Thunderbolt nog niet vergeten, en dat viert Rolls-Royce met een specialeLandspeed Collection van de Wraith Black Badge en Dawn Black Badge.

De Landspeed Collection wordt gekenmerkt door speciale two-tone lak, een combinatie van Black Diamond Metallic en de Bespoke-kleur Bonneville Blue. Die lak verandert van lichtblauw naar zilver aan de hand van de lichtval, en verwijst daarmee naar de reflecties in zowel de lucht als de zoutvlakte van Bonneville.

Ook elementen van de Thunderbolt zelf komen terug in de Landspeed Collection. De Thunderbolt was in eerste instantie niet van lak voorzien, maar tijdens de eerste runs bleek dat de tijdmeetapparatuur niet in staat was de met 350 mijl per uur voorbijrazende Thunderbolt waar te nemen als gevolg van de reflecterende aluminium koets. Eyston schilderde een grote, zwarte pijl met gele cirkel op de auto en met succes, want nu was de Thunderbolt wel zichtbaar en werd Captain George Eyston’s snelheidsrecord van 357,497 mijl per uur vastgelegd. Heldere, gele accenten en zwart-gele details in de bumpers van beide Landspeed Collection-modellen refereren hieraan. Ook het uurwerk in het dashboard draagt unieke, zwart-gele details.

De Thunderbolt was voorzien van twee Rolls-Royce R V12-vliegtuigmotoren met elk een inhoud van 37 liter en een vermogen van 2.000 pk per stuk. Slechts 19 van deze motoren zijn er ooit gebouwd. De motoren van de Thunderbolt begonnen hun carrière in een Submarine S6.B watervliegtuig, dat model stond voor de legendarischeSpitfire.

Rolls-Royce bouwt slechts 25 exemplaren van de Dawn Black Badge Landspeed Collection en 35 stuks van de Wraith Black Badge Landspeed Collection. Alle exemplaren zijn reeds verkocht.

Meer autonieuws op www.autozine.nl