Selecteer een pagina

Op de Shanghai Auto Show, die op 21 april 2021 zijn deuren opent, onthult Audi de A6 e-tron concept. Dit studiemodel is de voorloper van meerdere elektrisch aangedreven modellen van Audi die gebruikmaken van het nieuwe en innovatievePremium Platform Electric (PPE). Die nieuwe range omvat naast SUV’s ook modellen als de toekomstige A6 e-tron.

De Audi A6 e-tron concept (lxbxh: 4,96m x 1,96m x 1,44 m) heeft typische A6-afmetingen, maar zijn design is compleet nieuw. Het studiemodel heeft een Cw-waarde van 0,22. Deze sterke aerodynamische waarde draagt bij aan een laag energieverbruik, wat zich vertaalt in een ruime actieradius. Blikvangers zijn de 22 inch wielen, geprononceerde wielkasten, korte carrosserie-overhangen, coupé-achtige daklijn en vloeiende silhouet. Het ontwerp is volledig vrij van ‘harde’ hoeken. In het design zijn uiteraard ook typische e-tron-elementen verwerkt, zoals de gesloten singleframe-grille in carrosseriekleur en de forse dorpels, die verwijzen naar de aanwezigheid van een krachtig batterijpakket in de bodemsectie van de auto. Diverse details dragen bij aan maximale efficiency. Zo maakt de A6 e-tron concept gebruik van zeer compacte virtuele buitenspiegels. De Heliosilver-lak van het studiemodel kan een aanzienlijk deel van de zonnestraling reflecteren. Dit vermindert de opwarming van het interieur en daarmee het energieverbruik van de airconditioning.

Zowel voor als achter heeft de Audi A6 e-tron concept smalle lichtunits die gebruikmaken van Digital Matrix LED- en OLED-technologie, voor een hoge lichtopbrengst. Daarnaast kunnen de lichtunits vele functies vervullen en maken ze verschillende lichtsignaturen mogelijk. In beide zijden van de carrosserie zijn bovendien drie highres LED-projectors verwerkt. Deze verzorgen dynamische lichteffecten bij in- en uitstappen, bijvoorbeeld door passagiers in hun eigen taal te verwelkomen. Ook kunnen visuele effecten van deze projectors bijvoorbeeld fietsers waarschuwen voor een autoportier dat geopend wordt. De Matrix LED-koplampen kunnen dankzij de hoge resolutie zelfs videogames op een muur projecteren. Zo kunnen de inzittenden bijvoorbeeld in XXL-formaat gamen terwijl de accu’s van de auto worden geladen. Smartphones fungeren daarbij als controller. De OLED-technologie van de doorlopende achterlichtstrip maakt zelf in te stellen 3D-lichteffecten mogelijk.

Audi

De A6 e-tron concept maakt gebruik van het Premium Platform Electric (PPE) dat speciaal voor modellen met elektrische aandrijving is ontwikkeld. De basis van het PPE is een batterijmodule die tussen de assen is geplaatst. Daardoor kan het platform worden gebruikt voor modellen met een grote bodemvrijheid, zoals SUV’s, én modellen met een lager georiënteerde architectuur, zoals de A6 e-tron concept. Bovendien zijn de grootte van het accupakket en wielbasis van het platform flexibel. Ook komen er versies met een elektromotor voor elke as. Zo maakt dit platform ook ‘electric quattro’ vierwielaandrijving met volledig variabele aandrijfkrachtverdeling mogelijk. Met al deze elementen kan Audi inspelen op de wensen en eisen van klanten in diverse markten. Alle PPE-modellen delen één belangrijke eigenschap: ze bieden mede dankzij een ruime wielbasis en het ontbreken van een transmissietunnel volop interieurruimte.

De aandrijfelementen die samenkomen in de Audi A6 e-tron concept zijn een 100 kWh accupakket en twee elektromotoren (systeemvermogen 350 kW en een maximumkoppel van 800 Nm). Het studiemodel heeft een multilink wielophanging vooren achter in combinatie met luchtvering en dempercontrole.

De A6 e-tron concept beschikt net als alle toekomstige PPE-modellen over 800-volt laadtechnologie. Dat betekent dat laden met 270 kW mogelijk is. Tien minuten laden volstaat dan voor ruim 300 kilometer extra actieradius. In minder dan 25 minuten is het 100 kWh-accupakket van de A6 e-tron concept van 5-80% te laden. Afhankelijk van de gekozen configuratie (accupakket, aandrijflijn, systeemvermogen) heeft de Audi A6 e-tron concept in theorie een actieradius van maximaal 700 kilometer (WLTP). Het toekomstige basismodel accelereert in minder dan 7 seconden van 0-100 km/u. De topuitvoering heeft hiervoor minder dan 4 seconden nodig.

Meer autonieuws op www.autozine.nl