Selecteer een pagina

Toyota onthult de opvolger van de GT86, de volledig nieuwe GR 86. De sportcoupé is ontwikkeld door Toyota GAZOO Racing en is, na de GR Supra en GR Yaris, het derde GR-model dat wereldwijd leverbaar wordt. De nieuwe Toyota GR 86 belooft dezelfde hoge mate van rijplezier als zijn voorganger, de GT86. Die kwam in 2012 op de markt en is inmiddelswereldwijd meer dan 200.000 keer verkocht. De nieuwe Toyota GR 86 wordt naar verwachting de lichtste 4-zits coupé in zijn klasse dankzij meerdere gewicht besparende toepassingen, waaronder dak- en carrosseriedelen van aluminium.

De Toyota GR 86 wordt aangedreven door een nieuwe lichtgewicht horizontaal geplaatste viercilindermotor. De motorinhoud is in vergelijking tot de GT86 met 2,0-liter motor vergroot tot 2,4-liter. Mede hierdoor belooft de GR 86 betere prestaties dan zijn voorganger.

De afmetingen van de nieuwe GR 86 zijn bijna identiek aan die van de GT86. Voor extra wendbaarheid is het lage zwaartepunt van de sportauto behouden. De torsiestijfheid is met ongeveer 50 procent verhoogd. Hierdoor zijn stuur- en rijgedrag volgens de makers scherper geworden.

Bepaalde functionele aerodynamische componenten zoals onder andere de luchtinlaten aan de voorzijde en openingen net achter de voorste spatborden zijn ontwikkeld op basis van de race-ervaring die Toyota GAZOO Racing de afgelopen jaren heeft opgedaan.

De geheel nieuwe Toyota GR 86 komt naar Europa en dus ook naar Nederland. Meer details maakt Toyota later dit jaar bekend.

Meer autonieuws op www.autozine.nl