Selecteer een pagina

Jaguar Classic presenteert de E-type 60 Collection. Het gaat hier om twaalf gerestaureerde en subtiel verbeterde exemplaren van de Jaguar E-type 3.8 ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de iconische sportauto. De modellen zijn geïnspireerd op de coupé en roadster die aanwezig waren bij de wereldpremière van de E-type op de autosalon van Genève en worden uitsluitend als paar verkocht.

Bij de wereldpremière van de E-type op 15 maart 1961 had Jaguar in Genève één auto ter beschikking voor proefritten. Dat was een coupé met kenteken 9600 HP in de kleur Opalescent Gunmetal Grey, waarmee Jaguars PR-man Bob Berry toentertijd vanuit Coventry volgas naar Genève was gereden. De reacties waren zó positief, dat Jaguar direct een tweede auto naar Genève liet brengen. Dat was een roadster met kenteken 77 RW in de kleur British Racing Green die door Jaguars testrijder Norman Dewis naar Genève werd gereden. Dewis kreeg toen de opdracht om alles uit zijn handen laten vallen en zo snel mogelijk in de auto te stappen.

Zes decennia later is de E-type 60 Collection een eerbetoon aan die twee E-types die naar Genève werden gereden: de E-type 60 Edition coupé in de kleur ‘Flat Out Grey’ en de E-type 60 Edition roadster in de kleur ‘Drop Everything Green’. Deze kleuren en hun toepasselijke namen zijn exclusief voorbehouden aan de E-type 60 Collection-modellen.

De auto’s zijn voorzien van talrijke unieke E-type 60-designelementen, ontwikkeld onder leiding van Julian Thomson, Jaguars Design Director. Het gaat om subtiele aanpassingen om het gebruiksgemak en comfort te verhogen. Zo zijn de auto’s uitgerust met een handbediende close-ratio vijfversnellingsbak, een verbeterd koelsysteem en het Jaguar Classic Infotainment System met geïntegreerde satellietnavigatie en Bluetooth-connectiviteit.

De E-type 60 Collection-auto’s zijn gerestaureerd en verbeterd door de experts van Jaguar Classic in Coventry. De ingrijpendste verbetering is de specifiek voor de auto’s ontwikkelde, volledig gesynchroniseerde vijfversnellingsbak met conische tandwielen, overbrengingen die korter op elkaar aansluiten voor soepeler schakelen en een versterkt aluminium transmissiehuis voor grotere duurzaamheid en betrouwbaarheid.

De 195 kW (265 pk) sterke 3,8-liter zescilinder Jaguar XK-motor is uitgerust met elektronische ontsteking en een aluminium radiator die er weliswaar authentiek uitziet, maar voorzien is van een elektrische ventilator. Verder zijn de auto’s voorzien van een gepolijst roestvrijstalen uitlaatsysteem. Het systeem is qua afmetingen gelijk aan het originele systeem van regulier staal, maar laat een wat dieper geluid horen en heeft een langere levensduur.

Andere kenmerkend detail is het roestvrijstalen paneel op de middenconsole, gegraveerd door kunstenaar en designer ‘King Nerd’ Johnny Dowell. Het kunstwerkje geeft de routes weer die de originele auto’s reden van Coventry naar Genève. Elke gravure heeft meer dan honderd uur handwerk én overleg met de uiteindelijke eigenaar gekost om te maken.

De zes coupés zijn voorzien van een gestileerde routekaart van de rit die Bob Berry maakte, met een schets van de E-type coupé en de woorden van Jaguar-oprichter Sir William Lyons “I thought you’d never get here”, toen Berry op de valreep voor de onthulling van de auto arriveerde. De zes roadsters zijn voorzien van een gravure van de route die Norman Dewis reed, met eveneens een schets van de auto en de legendarische woorden van Sir William Lyons aan Dewis om meteen naar Genève te komen: “Drop everything and bring the open top E-type over”.

De motorkap, de wijzerplaat van de toerenteller, de tankdop en het chassisplaatje zijn bij de E-type 60 Collection voorzien het speciale E-type 60-logo met de jaartallen 1961-2021, ontworpen door Jaguar Design. Net als bij de E-types uit 1961 is het stuurwiel voorzien van een lichte beukenhouten rand. Tevens is de drukknop van de claxon voorzien van 24-karaat goud. De Jaguar E-type 60 Collection komt ook met een op maat gemaakte autohoes, hoezen voor de gereedschapsset en de krik waarmee de aandacht voor detail extra wordt benadrukt.

In de zomer van 2022 nemen de zes kopers van de E-type 60 Collection met hun gasten deel aan de ultieme E-type-bedevaart: de rit van Coventry naar Genève zoals Berry en Dewis die maakten. Om hun eigen, unieke E-type-herinneringen te maken en te genieten van de adembenemende landschappen, opwindende wegen en routes door de Alpen, exclusieve hotels en culinaire hoogtepunten.

Meer autonieuws op www.autozine.nl