Selecteer een pagina

De Formentor is het eerste door CUPRA zelf ontworpen en ontwikkelde model dat het veiligheidstest-programma van Euro NCAP heeft doorlopen. Het resultaat: de maximale score van vijf sterren in de crashtest. Het feit dat de testcriteria dit jaar verder zijn aangescherpt, geeft de veiligheidsscore van de sportieve SUV extra glans.

In het testprogramma van Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) liet de Formentor zich op het gebied van veiligheid van zijn beste kant zien. Op het onderdeel ‘bescherming van volwassen inzittenden’ behaalde de SUV een score van 93%. Ook kinderen zitten goed én veilig in de Formentor: op dit onderdeel bedroeg de score 88%. Euro NCAP besteedt ook aandacht aan de bescherming van kwetsbare medeweggebruikers. Op dit punt liet de Formentor een puntenwaardering van 68% voor zich optekenen. En dan is er nog de boordeling van de beschikbare assistentie-/rijhulpsystemen. Hier noteerde de Formentor een totaal van 80%. Uiteindelijk telden de individuele scores op naar het hoogst haalbare resultaat: vijf sterren.

De CUPRA Formentor behaalde de uitstekende resultaten voor de bescherming van inzittenden onder het nieuwe, nog strengere testregime van Euro NCAP. Nieuw in het programma is bijvoorbeeld de ‘moving barrier to moving car frontal crash test’, die een aanrijding tussen het testvoertuig en een middelgrote gezinsauto nabootst. Frontale aanrijdingen zijn de belangrijkste oorzaak van dodelijk of ernstig letsel in het verkeer, waarmee dit testonderdeel extra aandacht krijgt. In de simulaties van zijdelingse aanrijdingen wordt nu een slede met een vervormbare voorkant met een snelheid van 60 km/u tegen het testvoertuig gereden.

De CUPRA Formentor beschermt inzittenden optimaal áls er een ongeval plaatsvindt, bijvoorbeeld met tien airbags en de automatische remfunctie na een ongeval (Multi-Collision Brake). Het uitgebreide scala aan assistentiesystemen helpt ook bij het voorkomen van ongevallen. Dit is in de nieuwe testprocedure van Euro NCAP meer dan ooit een speerpunt.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, heeft de Formentor diverse geavanceerde assistentiesystemen die samenwerken. Zo beschikt de SUV over een dodehoeksensor (Side Assist) en uitparkeerassistent (Exit Assist), vermoeidheidsherkenning, rijstrookbehoudassistent, verkeerstekenherkenning, fileassistent en een uitstapwaarschuwingssyteem. Het afstandscontrolesysteem (Front Assist) speelt ook een belangrijke rol in het voorkomen van ongevallen. Dit systeem, waarin ook Emergency Steering Assist en kruisingassistent zijn inbegrepen, ‘ziet’ naast andere auto’s ook voetgangers en fietsers. Als Front Assist actief is en de bestuurder een stuurbeweging maakt om de medeweggebruiker te ontwijken, helpt het systeem met automatische rem- en stuuringrepen om letterlijk een veilige uitweg te vinden. Kruisingassistent helpt met een automatische remingreep wanneer de bestuurder een tegenligger over het hoofd ziet op een kruising.

Meer autonieuws op www.autozine.nl