Selecteer een pagina

 20 jaar geleden gaf Audi met de S3 het startschot voor het sportieve premium compact segment. De nieuwe S3 Sportback en S3 Limousine zetten de dynamische traditie voort. Hun 2.0 TFSI met een vermogen van 228 kW / 310 pk en een koppel van 400 Nm maakt een acceleratie van 0-100 km/u in 4,8 s mogelijk. Ook Quattro vierwielaandrijving, de zeventraps S-Tronic-transmissie en het sportonderstel dragen bij aan de prestaties.

De nieuwe S3-uitvoeringen zijn herkenbaar aan hun grote singleframe grille met ruitpatroon, de grote luchtinlaten en de buitenspiegels in aluminiumlook. Optioneel zijn Matrix LED-koplampen met specifieke dagrijverlichting leverbaar. Ook de achterzijde heeft typische S-kenmerken als vier uitlaatpijpen en een grote diffuser. De S3 Sportback is 4,34 m lang en de Limousine (sedan) 4,50 m. Beide zijn 1,82 m breed en 1,43 m hoog.

De 2.0 TFSI levert maximaal 228 kW / 310 pk een koppel van 400 Nm. Hij beschikt over het Audi Valve Lift System (AVS), dat de mate van opening van de inlaatkleppen reguleert. Het warmtemanagement draagt bij aan enige efficiency. Beide S3-versies accelereren in 4,8 s van 0-100 km/u. De topsnelheid is begrensd tot 250 km/u. Via Audi drive select kan de bestuurder voor een extra intens motorgeluid kiezen. De aandrijfkracht van de 2.0 TFSI wordt via een zeventraps S-Tronic transmissie met vrijloopfunctie overgebracht naar de vier aangedreven wielen. Het Quattro-systeem heeft een meervoudige plaatkoppeling vlak voor de achteras. Hierdoor is een volledig variabele aandrijfkrachtverdeling mogelijk. Het nieuwe modular dynamic handling control system zorgt voor een optimale samenwerking van Quattro, het ESC en het (optionele) damper control.

Het rijplezier van de nieuwe S3-modellen komt ook op het conto van de multilink achteras en het 15 millimeter verlaagde sportonderstel. Optioneel is het S-sportonderstel met damper control leverbaar. De schokdempers zijn dankzij een gestuurde oliestroom in staat zich in fracties van seconden aan te passen aan de actuele rijomstandigheden, de conditie van het wegdek en de wensen van de bestuurders. Ook dragen ze bij aan een breder comfort/dynamiek-bereik. Het remsysteem met elektrische brake booster en vier inwendig geventileerde remschijven zorgt voor krachtige vertraging. De nieuwe S3-versies hebben standaard 18-inch lichtmetalen velgen (19 inch optioneel).

Blikvangers in het interieur zijn de compacte S-Tronic selector, de accenten van aluminium of carbon en de in één unit ondergebrachte ventilatieopeningen. Een digitaal instrumentenpaneel is standaard. Optioneel is de Audi virtual cockpit of de ‘plus’-versie ervan leverbaar. Een centraal geplaatst touchdisplay dat ‘geschreven’ letters herkent en akoestische feedback geeft, is standaard. Stembediening en een head-up display zijn optioneel. De bekleding van de sportstoelen is grotendeels gemaakt van gerecyclede PET-flessen, geaccentueerd door contrasterende stiksels. Voor een interieursfeer naar wens is er het ambient lighting pakket.

Bij de Audi connect online diensten zijn ook Car-to-X-services opgenomen. Deze maken het bijvoorbeeld mogelijk om een vrije parkeerplaats te vinden of om de juiste snelheid aan te houden om te profiteren van een groene golf. Smartphones zijn te verbinden via de MyAudi app, via Apple CarPlay en Android Auto en de Audi phonebox. De phonebox koppelt de smartphone bovendien aan de antenne van de auto en maakt draadloos opladen mogelijk. Dankzij Audi connect key kunnen Android-telefoons als autosleutel fungeren (open, sluiten, starten). Het Bang & Olufsen premium sound system is een welluidende optie.

De nieuwe S3-modellen beschikken standaard over assistentiesystemen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van ongevallen zoals Audi pre sense front, de uitwijkassistent en lane departure warning. Ook optionele systemen als lane change- en cross traffic-waarschuwingen en de parkeerassistenten helpen daarbij. Adaptive drive assist in combinatie met adaptive cruise control houdt de S3 tussen de wegmarkeringen en zorgt voor een veilige afstand tot voorliggers. De efficiency assistent helpt bij het aanhouden van een economische rijstijl.

De nieuwe Audi S3 Sportback en S3 Limousine worden vanaf oktober 2020 op de Nederlandse markt verwacht. De exacte specificaties en de prijzen worden kort voor de marktintroductie bekend gemaakt.

Meer autonieuws op www.autozine.nl