Selecteer een pagina

Hyundai heeft de KONA Electric verbeterd. De volledig elektrische SUV heeft een groter bereik gekregen, van 449 kilometer naar nu 480 kilometer (WLTP), en kan nu ook sneller laden vanwege het nieuwe 3-fase laadsysteem. Informatie is gemakkelijker af te lezen van het 10,25-inch infotainmentsysteem en de connectiviteitsmogelijkheden zijn aangescherpt met de Hyundai Bluelink-applicatie. De opgefriste KONA Electric heeft nu ook standaard het eCall-veiligheidssysteem. Nieuw in 2020 is tevens dat de KONA Electric niet alleen met een 64 kWh-batterij maar nu ook met een 39 kWh-batterijpakket is te bestellen. 

Hyundai verwacht dit jaar 80.000 KONA’s Electric in Europa op de weg te zetten, waarvan 10.000 eenheden in Nederland. Dit wordt gerealiseerd doordat Hyundai extra investeert in productiefaciliteiten. Behalve in de fabriek in het Zuid-Koreaanse Ulsan wordt de populaire KONA Electric vanaf maart 2020 ook in Tsjechië geproduceerd. Hierdoor kan de KONA Electric snel worden geleverd. ‘Wie nu bestelt, rijdt voor de zomer’, zegt directeur Berend Jan Hoekman van Hyundai Motor Nederland.

De Hyundai KONA Electric is naar keuze leverbaar met een 64 kWh- of een 39 kWh-batterijpakket. De actieradius van de versie met de grootste batterij bedraagt 480 kilometer (WLTP), voor de 39 kWh-versie is dat 305 kilometer (WLTP). De verbetering is gerealiseerd door een aanpassing van het motormanagement en de montage van andere banden. De topsnelheid van 167 km/u (39 kWh-versie: 155 km/u) is ongewijzigd gebleven, evenals de acceleratie van 0 naar 100 km/u: 7,6 seconden (39 kWh-versie: 9,7 sec.).

De KONA Electric met 39 kWh-batterijpakket heeft een vermogen van 100 kW (136 pk) en is er in twee uitvoeringen: Comfort en Fashion, die qua specificaties exact gelijk zijn aan de gelijknamige uitvoeringen van de KONA Electric met de 64 kWh zware batterij. De voortstuwing van deze versie is ook even krachtig gebleven: 150 kW (204 pk). Het koppel van 395 Nm is voor beide versies gelijk. Het leeggewicht van de KONA Electric 39 kWh is 1.610 kg (64 kWh-versie: 1.760 kg).

De vernieuwde KONA Electric 64 kWh en 39 kWh worden elk standaard geleverd met een 3-fase omvormer, waarmee het accupakket met maximaal 11 kW is op te laden. Dankzij deze laadmogelijkheid wordt de laadtijd bij openbare 3-fase AC-laadstations of via een oplaadpunt thuis tot wel 20 procent korter. De laadtijd bij een oplaadpunt thuis bedraagt voor de 39 kWh-variant 4 uur en 50 minuten (3-fase 11 kW). Ter vergelijking: bij een oplaadpunt thuis opladen van de KONA Electric 64 kWh-versie duurt 7 uur en 30 minuten (3-fase 11 kW).

De KONA Electric is voortaan uitgerust met Hyundai Bluelink dat de bestuurder in staat stelt via een app op de smartphone diverse functies van de auto op afstand te bedienen, zoals de climate control. Ook is het mogelijk de auto op afstand te vergrendelen en ontgrendelen en weet de bestuurder dankzij de Find my Car-functie altijd waar zijn auto zich bevindt.

Bovendien kunnen gebruikers via Bluelink op afstand de batterijstatus uitlezen, zodat ze weten wanneer ze die weer moeten opladen. Verder zijn via de app bestemmingen, locaties van parkeerplaatsen, tankstations, oplaadpunten en restaurants rechtstreeks naar het navigatiesysteem in de KONA Electric te versturen. Ook is met de Bluelink-app informatie over afgelegde ritten en de status van de auto te raadplegen; de toestand van essentiële onderdelen als banden, remmen, airbags en andere veiligheidsvoorzieningen. Ten slotte ontvangt de bestuurder via de app een pushbericht op zijn smartphone zodra het inbraakalarm van de Hyundai is geactiveerd.

Optioneel (standaard vanaf de Fashion-uitvoering) kunnen klanten kiezen voor een nieuw infotainmentsysteem met een centraal geplaatste 10,25-inch touchscreen. Deze verbeterde touchscreen is aan te passen naar twee startschermen en er is een mogelijkheid om de weergave van widgets en iconen te wijzigen. Als aanvulling op het standaard aanwezige Apple CarPlay en Android Auto (voorbereiding) kan de berijder van de KONA Electric zijn smartphone verbinden om via Bluetooth-streaming te luisteren naar muziek.

De Hyundai KONA Electric is leverbaar met LIVE Services. Bestuurders ontvangen een kosteloos 5-jarig abonnement op deze dienst, die tot op de minuut actuele informatie aanbiedt over weer, verkeer, snelheidscamera’s (waar dat wettelijk is toegestaan), parkeerruimte langs de openbare weg en in parkeergarages en op parkeerterreinen, actuele informatie over Hyundai-dealervestigingen in de omgeving, beschikbare oplaadpunten in de buurt en live POI Search.

Voor de veiligheid is de Hyundai KONA Electric uitgerust met het technologiepakket Hyundai SmartSense. Dit rijassistentiesysteem houdt continu de omgeving in de gaten om de auto en zijn inzittenden onderweg te beschermen tegen gevaren. De veiligheidsuitrusting omvat onder meer Front Collision Warning & Avoidance Assist met voetgangersdetectie en het nieuwe Cyclist Detection en Driver Attention Warning. Lane Keeping Assist en High Beam Assist behoren eveneens tot de standaarduitrusting. Optioneel zijn Lane Following Assist, dat de auto veilig in het midden van de rijstrook houdt, en Intelligent Speed Limit Warning, dat de camera in de voorzijde van de auto en informatie van het navigatiesysteem gebruikt om verkeersborden te herkennen en snelheidslimieten en inhaalverboden direct weer te geven in het blikveld van de bestuurder. Via de radarsensor meet het systeem de afstand tot de voorligger.

De Smart Cruise Control met Stop & Go houdt een vooraf ingestelde afstand tot de voorligger aan en brengt de auto zo nodig automatisch tot stilstand en weer in beweging, afhankelijk van de verkeersomstandigheden. Als de KONA Electric langer dan drie seconden stilstaat, dient de bestuurder het systeem opnieuw te activeren met de bedieningsknoppen op het stuurwiel of door kort het gaspedaal in te drukken. Extra opties zijn Blind-Spot Collision Warning en Rear Cross-Traffic Collision Warning.

Het standaard aanwezige eCall schakelt automatisch hulpdiensten in als de airbags in actie komen of als de noodknop boven de binnenspiegel wordt ingedrukt. Relevante informatie (over de auto, de tijd van het ongeval, de rijrichting, de airbags en impactsensorinformatie) wordt dan direct verzonden naar de lokale hulpdiensten.

De bestuurder kijkt uit op een nieuw 7-inch supervision-cluster in het instrumentarium waarop de belangrijkste informatie van de auto wordt weergegeven, zoals de rijsnelheid, accustatus, energiestroom en rijmodus. Afhankelijk van de rijmodus past het systeem de achtergrondkleur en meters aan om altijd de meest relevante informatie te kunnen bieden.

Het gamma van de KONA Electric ziet er als volgt uit:

  • 39 kWh Comfort € 36.795,-
  • 39 kWh Fashion € 39.595,-
  • 64 kWh Comfort € 41.595,-
  • 64 kWh Fashion € 44.395,-
  • 64 kWh Premium € 48.395,-

Meer autonieuws op www.autozine.nl