Selecteer een pagina

Toyota Research Institute (TRI) stelt zijn autonome testauto Platform 4 (P4) van juli tot en met september 2020 in Tokio beschikbaar voor publieke demonstratieritten. Consumenten kunnen hiermee ervaren wat de mogelijkheden zijn van de autonome auto als die wordt ingezet voor ‘Mobility as a Service’ (MaaS), een mobiliteitsconcept waarin de consument kan gebruikmaken van diverse transportmiddelen via één abonnement. 

De demonstratieritten met de P4 vinden plaats in het district Odaiba van Tokio. Het rustige, overzichtelijke in dit hoogbouwdistrict – met nauwelijks voetgangers, voertuigen, opstoppingen en een monotone infrastructuur – is een eenvoudige omgeving waarin Toyota zijn eerste autonome rijtechnologie wil demonstreren. De P4 kan op Toyota’s ‘Chauffeur’ SAE-Level 4 autonoom rijden. Dat wil zeggen: volledig zelfstandig; de bestuurder hoeft het stuur slechts in complexe situaties over te nemen. Toyota nodigt consumenten in Tokio uit zich aan te melden om deel te kunnen nemen aan de demonstratieritten. Vanwege de Japanse wetgeving is altijd een zogenoemde ‘Safety Driver’ in de auto aanwezig.

TRI heeft de P4 getest op een afgesloten testlocatie in Michigan (Amerika). Hier heeft het de infrastructuur van Odaiba en andere verkeersscenario’s gesimuleerd waar de P4 zich autonoom doorheen moest navigeren. Verdere tests vinden plaats op de openbare weg in Odaiba en in de omgeving van de onderzoeksfaciliteiten van TRI in Michigan en Californië.

Toyota presenteerde de P4 testauto begin dit jaar tijdens de Consumer Electronics Show (CES). De auto is gebaseerd op de Lexus LS en wordt gebruikt voor het onderzoeks- en ontwikkelingswerk van TRI voor zowel het actieve ‘Toyota GuardianTM’ veiligheidssysteem als de geautomatiseerde ‘Chauffeur’ assistentiesystemen.

Het Toyota Research Institute (TRI), opgericht in 2015, ondersteunt het onderzoek naar en de ontwikkeling van actieve veiligheidssystemen, autonome rijtechnologie, robotica en andere technologie ter ondersteuning van de mens.

Meer autonieuws op www.autozine.nl