Selecteer een pagina

Met de nieuwe Octavia lanceert Skoda binnenkort de vierde generatie van zijn succesnummer. Hij is langer en breder dan zijn voorganger en biedt meer ruimte voor inzittenden en bagage. Het nieuwe design verleent de Octavia een moderne uitstraling en het geheel nieuwe interieur is voorzien van nog meer Simply Clever voorzieningen. Daarnaast staat de nieuwe Octavia bol van de assistentie- en connectiviteitssystemen. De nieuwste versie van het icoon van Skoda wordt op 11 november 2019 onthuld in Praag en komt in de zomer van 2020 naar Nederland. 

Afgelopen januari vierde de Octavia nog zijn zestigste verjaardag. Het is voor Skoda een van de belangrijkste modellen, met als meest verkochte carrosserievariant de Combi. Op 11 november staat dan ook eerst de ruime stationwagon in het zoeklicht; de hatchback wordt een aantal weken later geïntroduceerd.

De Octavia heeft een scherp gelijnd front met opvallende koplampen. Hij is tot 22 mm langer en 15 mm breder dan zijn voorganger. De nieuw ontworpen dakrails en maximaal 19 inch grote lichtmetalen velgen geven de Octavia niet alleen een moderne uitstraling, maar dragen ook bij aan de aerodynamica. Het is één van de auto’s met de laagste luchtweerstand in zijn soort en dat is gunstig voor het brandstofverbruik en de CO2-emissies.

De scherp gesneden voor- en achterlichten zijn uitgerust met LED-technologie. Met de optionele full-LED Matrix koplampen kan continu met ‘groot licht’ worden gereden, zonder tegenliggers te verblinden. Zodra de camera achter de voorruit auto’s, fietsers of voetgangers detecteert, past het systeem de lichtbundel razendsnel aan. Deze koplampen hebben ook een speciale begroetingsfunctie, die Octavia-rijders verwelkomt bij het benaderen van de auto. De full-LED achterlichten zijn nu ook leverbaar met dynamische richtingaanwijzers.

Dankzij een volledig nieuw en ingenieus interieurontwerp is de vierde generatie van de Octavia ruimer geworden. De achterpassagiers hebben meer knieruimte en de grootste bagageruimte in het segment is gegroeid naar 640 liter voor de Combi en 600 liter voor de hatchback. Het nieuwe tweespaaks stuurwiel is afgewerkt met chroom en met de multifunctionele variant kunnen 14 verschillende functies worden bediend via druk- en scrollknoppen. Het ontwerp van het dashboard is geïnspireerd op de vormgeving van de nieuwe grille en bevat een vrijstaand centraal beeldscherm. Hij wordt leverbaar met stoelen die kunnen verwarmen, ventileren én masseren. Ook nieuw voor de Octavia: de Climatic airconditioning met drie variabel te klimatiseren zones.

De nieuwe Octavia is de eerste Skoda die leverbaar wordt met een head-up display, dat informatie projecteert op de voorruit. Apple Carplay gebruiken kan voortaan draadloos dankzij de nieuwe SmartLink+ technologie. De Octavia wordt leverbaar met tot 5 USB-C-poorten en een 230V-aansluiting. Skoda heeft ook de Virtual Cockpit verfijnd. De nieuwste versie van het digitale, naar wens in te delen instrumentarium heeft nu een 10 inch groot scherm en claimt meer gebruiksgemak.

Het succesmodel uit Mladá Boleslav is de eerste Skoda die leverbaar wordt met de nieuwe DSG-transmissie met shift-by-wire technologie. De schakelpook is niet langer mechanisch gekoppeld aan de transmissie, maar elektronisch. De traditionele keuzehendel van deze transmissie heeft in de nieuwe Octavia daarom plaatsgemaakt voor een compacte schakelmodule op de middenconsole.

De vierde generatie van de Octavia is leverbaar met een groot aantal nieuwe assistentiesystemen. Collision Avoidance Assist ondersteunt Octavia-rijders met stuuringrepen voor het voorkomen van ongevallen; Exit Warning waarschuwt voor langskomend verkeer wanneer de bestuurder wil uitstappen. Hands-on-Detect houdt nauwkeurig in de gaten of de bestuurder de handen op het stuur houdt en Emergency Assist kan de auto zelfstandig tot stilstand brengen wanneer de bestuurder daartoe niet meer in staat is.

De motorenreeks van de Skoda Octavia is uitgebreid en zuiniger dan voorheen. Naast de bekende benzinevarianten worden er ook CNG-versies, plug-in hybrids én mild-hybrids leverbaar. De plug-in hybrid koppelt een 1.4 TSI benzinemotor aan elektrische aandrijving en komt in twee vermogensvarianten: 150 kW/204 pk of 180 kW/245 pk. Beide varianten worden geleverd met een 6-traps DSG-automaat.

Skoda

Er komen twee mild-hybrids: de 81 kW/110 pk sterke 1.0 TSI en 115 kW/150 pk sterke 1.5 TSI met 7-traps DSG. Beide zijn gekoppeld aan een 48 volt mild-hybrid systeem dat energie terugwint tijdens het afremmen op de motor en vervolgens de 48-V lithium-ion batterij voedt met de vrijgekomen energie. Met die elektrische energie kan de Octavia onder bepaalde omstandigheden ‘zeilen’ met de motor uit voor een nog lager brandstofverbruik, of juist extra accelereren.

De 140 kW/190 pk sterke 2.0 TSI wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving en de 7-traps DSG-automaat.

De bestseller van Skoda komt er ook in een CNG-versie. Die is voorzien van de 96 kW/130 pk sterke 1.5 TSI-motor en is uitgerust met een compacte benzinetank en drie CNG tanks voor een extra lange actieradius.

De Octavia is al jaren het toonbeeld van het Simply Clever-DNA van Skoda. De nieuwste generatie bevat nog meer slimme en handige voorzieningen. Zo is hij nu ook leverbaar met het Slaap Pakket dat bestaat uit extra comfortabele hoofdsteunen op de achterbank en zachte dekentjes. Een ware klassieker van Skoda is de in het voorportier geïntegreerde parapluhouder. In de nieuwe Octavia is er naast de paraplu nu ook ruimte voor een borstel. Andere nieuwe zaken zijn de automatisch inrollende afdekhoes van de Combi en de vijf verschillende USB-C-aansluitingen; twee voorin, twee achterin en één in de dakconsole.

De nieuwe Skoda Octavia Combi wordt onthuld op 11 november 2019, de hatchback volgt een paar weken later. Hij komt komende zomer naar Nederland en de prijzen en specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Meer autonieuws op www.autozine.nl