Selecteer een pagina

De 3 Crossback E-Tense is de eerste volledig elektrische auto van DS die in 2019 op de markt komt. De DS 3 Crossback E-Tense staat op een platform dat zowel geschikt is voor verbrandingsmotoren als voor elektromotoren met accu’s. Dankzij de lengte van 4,12 meter beschikt de DS 3 Crossback E-Tense over vijf zitplaatsen en blijft de bagageruimte van 350 liter behouden. DS Automobiles heeft een reeks diensten voor bestuurders van de elektrische E-Tense modellen ontwikkeld. 

De diamantvormige bedieningstoetsen en ventilatieroosters zitten onder een scherm van 12 inch, het grootste in zijn segment. Daarop kunnen de belangrijkste functies en alle rijassistentie worden bediend. Ongeacht de versie beschikt elke DS 3 Crossback E-Tense standaard over een warmtepomp, een bandenspanningssysteem, ABS met elektronische verdeling van de remkracht, ESP, Lane Keeping Assist, Hill Start Assist, Rear Park Assist, automatische airconditioning, een met met leder bekleed stuurwiel, acht airbags en verzonken deurgrepen.

In de PERFORMANCE LINE + zijn nieuwste innovaties opgenomen als DS CONNECT NAV, aansluitmogelijkheden DS CONNECT BOX, intelligente verlichting DS MATRIX LED VISION en bovendien PROXIMITY KEYLESS ENTRY & START waarmee de verzonken deurgrepen uitklappen zodra iemand met de sleutel binnen anderhalve meter van de auto komt. In de uitrusting Grand Chic komt daarbij Headup display en afwerking met leder. Elke DS 3 Crossback E-Tense onderscheidt zich door satijn verchroomde DS Wings, een antracietgrijze grille en geïntegreerde E-Tense badges. Ook de achterbumper is uniek. Vanaf nu zijn 18-inch aluminium velgen KYOTO en de nieuwe lakkleur Pearl Crystal leverbaar.

Er zijn drie rijstanden mogelijk: ‘ECO’ om de actieradius zo groot mogelijk te maken, ‘NORMAL’ en ‘SPORT’ om direct over meer koppel te kunnen beschikken. Deze worden aangevuld met twee uit de Formule E afkomstige, door de bestuurder instelbare systemen om energie terug te winnen: ‘NORMAL’ om de werking van een verbrandingsmotor te simuleren en ‘BRAKE’ waarmee een maximale remwerking van bijna 1,3 m/s2 wordt behaald.

De actieradius van 320 kilometer volgens WLTP (430 volgens NEDC-cyclus) werd gemaximaliseerd op basis van expertise uit de Formule E over het terugwinnen van energie en toepassing van een warmtepomp; een efficiënte methode om de accu zelfs in koude omstandigheden op optimale temperatuur te houden.

Met deze volledig elektrische aandrijving richt de DS 3 Crossback E-Tense zich op kopers in het B-segment voor SUV’s. In West-Europa bedraagt het dagelijks gereden kilometrage gemiddeld 40 kilometer. Indien dat het geval is, hoeven de meeste eigenaren maar één keer per week bij te laden (volledig thuis opgeladen in 5 uur door middel van een oplaadpunt van 11 kW). Voor langere ritten kan met de accu met de meegeleverde oplader in 30 minuten bij een snellaadpaal van 100 kW tot 80% worden opgeladen, voldoende voor ruim 250 kilometer volgens WLTP (bijna 350 volgens NEDC). Standaard worden bij de DS 3 Crossback E-Tense twee kabels geleverd, een Mode 2 en een Mode 3 die op elk laadpunt kunnen worden aangesloten.

DS 3 Crossback

Met de app MyDS kan alle belangrijke informatie van de DS 3 Crossback E-Tense worden afgelezen: laadniveau van de accu, actieradius en hoeveel laadtijd er nog nodig is. De temperatuur kan worden ingesteld, zodat de bestuurder instapt in een verwarmd of gekoeld interieur. Ook kan worden geprogrammeerd wanneer de auto thuis moet worden opgeladen om te profiteren van een lager tarief voor de elektriciteit. Deze zaken kunnen ook via het scherm in de DS 3 Crossback E-Tense worden bediend.

Met de dienst Charge My Car by Free2Move worden de laadstations van de 130.000 beschikbare in de buurt gevonden, en de bestuurder krijgt een routebeschrijving naar de gekozen locatie waar hij de auto kan bijladen. Ook kan via een app een lange reis worden gepland. Met de dienst Trip Planner kan een optimale route worden gekozen en naar de DS 3 Crossback E-Tense worden doorgestuurd en van daaruit afhankelijk van de wegomstandigheden op elk moment worden aangepast. Trip Planner vereenvoudigt de reis door tussenstops bij laadpunten in te plannen.

Met de app Free2Move profiteert de bestuurder ook van talloze voordelen zoals toegang tot automatische tolpoorten, reserveren voor een parkeerplaats, valetparking bij stations of vliegvelden of betalen bij parkeermeters. De reeks diensten van E-Tense is een aanvulling op het programma ‘Only you, the DS Experience’ dat aan alle DS-bezitters DS Assistance en DS Valet aanbiedt.

Meer autonieuws op www.autozine.nl