Selecteer een pagina

Toyota laat tijdens een speciale tentoonstelling op de komende Tokyo Motor Show (23 oktober – 4 november 2019) een vooruitblik zien van de volgende generatie Mirai. De tweede generatie van de Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) brengt de door Toyota ontwikkelde brandstofceltechnologie op een hoger plan en komt naar verwachting volgend jaar in Europa op de markt. 

De door waterstof aangedreven Toyota Mirai was ten tijde van zijn introductie in 2014 ’s werelds eerste brandstofcelauto die in serieproductie ging en als zodanig ontworpen was. De huidige Toyota Mirai heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer, vergelijkbaar met die van een traditionele benzineauto. Tanken kost slechts enkele minuten en de enige uitstoot is water. Sinds zijn debuut heeft Toyota wereldwijd ruim 10.000 exemplaren van de Toyota Mirai verkocht terwijl het de waterstofinfrastructuur op belangrijke markten actief ondersteund heeft.

Maar dit is pas het begin. Op de komende Tokyo Motor Show zijn de eerste resultaten te zien van de vooruitgang die Toyota met de volgende generatie Mirai boekt op het gebied van technologie, prestaties en design. De nieuwe Mirai – die naar verwachting in 2020 eerst in Japan, Noord-Amerika en Europa op de markt komt – is meer dan een ‘eco-car’. Door verbeteringen aan het brandstofcelsysteem en de toepassing van grotere waterstoftanks richt Toyota zich op een 30 procent grotere actieradius.

Yoshikazu Tanaka, Chief Engineer van de nieuwe Toyota Mirai: “We streven het doel na een auto te maken die klanten het gevoel geeft dat ze er altijd in willen rijden. Een auto met een aantrekkelijk design dat emotie oproept. Bovendien een auto met de prestaties en rijdynamiek die de bestuurder doen glimlachen. Ik wil dat klanten de Mirai niet alleen kopen omdat het een brandstofcelauto zonder schadelijke emissies is, maar omdat het simpelweg een zeer aantrekkelijke auto is, ongeacht de Fuel Cell. We gaan de nieuwe Mirai verder ontwikkelen met die gedachte in het achterhoofd. Tegelijkertijd hopen we dat de Toyota Mirai een belangrijke bijdrage kan leveren aan de realisatie van een samenleving gebaseerd op waterstof.”

De nieuwe Toyota Mirai is direct te herkennen aan zijn onderscheidende exterieurdesign. Met zijn lage lijnen, elegante proporties, gestroomlijnde carrosserie en grote 20-inch wielen, heeft de Mirai een krachtige en herkenbare uitstraling. Het exemplaar op de Tokyo Motor Show is gespoten in een nieuwe speciaal ontwikkelde diepblauwe kleur. Die bestaat uit meerdere laklagen en heeft een uitzonderlijke helderheid. In het rustige en moderne interieur heerst een warme sfeer die het gevoel geeft dat dit een auto is waarmee het uiterst aangenaam reizen is. Belangrijke elementen die hieraan bijdragen zijn een 12,3-inch centraal display en een instrumentenpaneel dat zich als het ware om de bestuurder heen vouwt. In tegenstelling tot de huidige Mirai biedt de nieuwe generatie genoeg ruimte voor vijf inzittenden.

Dat de volgende Toyota Mirai op Toyota’s nieuwe modulaire voertuigplatform (TNGA, Toyota New Global Architecture) met achterwielaandrijving staat, gaf de ontwerpers de vrijheid om een emotioneler en meer onderscheidend design te realiseren. Het platform is van meet af aan geschikt gemaakt voor brandstofceltechnologie. Het geeft meer bodystijfheid en heeft een extra laag zwaartepunt wat bijdraagt aan een directere respons en meer rijplezier. De nieuwe Mirai belooft een soepele en lineaire acceleratie tijdens het optrekken vanuit stilstand door een meer directe reactie op het gaspedaal.

Meer autonieuws op www.autozine.nl