Selecteer een pagina

Audi heeft de RS4 Avant aangepast voor modeljaar 2020. Het uiterlijk is aangescherpt en het nieuwe MMI touch maakt de bediening eenvoudiger. De 2,9-liter twin-turbo V6 levert onveranderd een vermogen van 331 kW / 450 pk en koppel van 600 Nm. De vernieuwde Audi RS4 Avant wordt in december 2019 op de Nederlandse markt verwacht. 

De Audi RS 4 Avant heeft een nieuw front met een vlakke en brede Singleframe-grille met driedimensionale honingraatstructuur in hoogglans zwart. De grille heeft geen omlijsting: hij is uitermate strak in de bumper geïntegreerd. Hier vallen ook de grote luchtinlaten en de verticaal geplaatste ‘flaps’ op. De LED-koplampen hebben eveneens een nieuw ontwerp gekregen. In combinatie met de optionele Matrix LED-verlichting zijn de koplampunits donker uitgevoerd. Andere typische RS-elementen zijn de matzwarte dakrails en de diffuser achter met ovalen uitlaatpijpen aan weerszijden. Met een ruime keuze aan designpakketten en individuele opties is de RS4 Avant geheel naar eigen smaak samen te stellen.

Het hart van de vernieuwde RS4 Avant is een 2.9 TFSI twin-turbo V6 met een vermogen van 331 kW / 450 pk (specifiek vermogen: 115,5 pk / liter). Het maximale koppel van 600 Nm is beschikbaar over het toerengebied van 1.900 – 5.000 tpm. De twee turbo’s zijn ondergebracht in de V-vorm van de cilinderbanken. Deze compacte constructie draagt net als het Audi Valvelift System (AVS) bij aan een snelle respons. De RS4 Avant heeft standaard Quattro vierwielaandrijving, een sportief afgestemde achttraps Tiptronic-transmissie en een mechanisch centraal differentieel. Voor meer bochtendynamiek is er het Quattro sportdifferentieel. De RS4 Avant accelereert in 4,1 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid bedraagt 250 km/u (280 km/u met RS dynamic package), het gemiddelde brandstofverbruik is volgens de WLTP-cyclus vastgesteld op 9,2 l/100 km (CO2: 211 g/km).

Met Audi drive select kiest de bestuurder de instelling van motor, versnellingsbak besturing, onderstel en Quattro sportdifferentieel. Ook het geluid van het uitlaatsysteem is hiermee te beïnvloeden. Naast de rijmodi Comfort, Auto en Dynamic zijn er de naar eigen wens te configureren RS1- en RS2-standen. Voor het onderstel is er keuze uit het standaard RS sportonderstel en de versie met Dynamic Ride Control (DRC). Een stuursysteem met elektromechanische bekrachtiging is standaard; optioneel is er Dynamic steering met variabele stuuroverbrenging. De RS4 Avant heeft standaard 19 inch lichtmetalen velgen. Daarnaast zijn diverse 20 inch exemplaren leverbaar. In plaats van de geperforeerde stalen remschijven kunnen klanten ook kiezen voor keramische remmen met rode, blauwe of grijze remklauwen.

De RS4 Avant heeft nu ook de beschikking over MMI touch. Een 10,1 inch touchdisplay is de spil van dit nieuwe bedieningsconcept. Hiermee is bijvoorbeeld het RS-scherm op te roepen, dat informatie geeft over vloeistoftemperaturen, g-krachten en bandenspanning. Bediening is ook mogelijk met de stem (natural voice control). Uiteraard is de RS4 Avant volledig connected. Zo biedt hij toegang tot een breed scala aan online services, waaronder Car-to-X-diensten. De Audi virtual cockpit heeft eveneens speciale RS-schermen. Zo is er het ‘shift light display’, dat aangeeft wanneer het tijd is om op te schakelen. Ook het optionele head-up display kan dit weergeven. Het interieur is grotendeels in zwart uitgevoerd. De sportstoelen zijn bekleed met een combinatie van leer en Alcantara. Het stuur en de pook zijn afgewerkt met Alcantara.

De Audi RS4 Avant koppelt pure sportiviteit aan gebruiksgemak. Zijn bagageruimte heeft een inhoud van 495 liter (1.495 liter met neergeklapte achterbank). De achterklep en de afdekking van de bagageruimte zijn elektrisch bediend. Sensor control (openen van de achterklep via een voetbeweging) en een trekhaak (elektrisch wegklapbaar) zijn optioneel.

De vernieuwde RS4 Avant is onder meer leverbaar in de nieuwe kleuren Turbo blauw en Tango rood metallic. Via Audi exclusive zijn er vele extra mogelijkheden, waaronder Nogaro blauw, de tint die de voorvader van alle RS-modellen sierde: de RS2 Avant uit 1994.

Meer autonieuws op www.autozine.nl