Selecteer een pagina

De SQ8 TDI is vanaf nu te bestellen in Nederland. Met zijn achtcilinder dieselmotor met biturbotechnologie levert de grote SUV sportieve prestaties op relatief efficiënte wijze. De innovatieve combinatie van aandrijflijn en onderstel, met onder meer een sportdifferentieel, actieve elektromechanische rolstabilisatie en vierwielbesturing, belooft maximale sportiviteit. De SQ8 TDI is nu te bestellen bij de Nederlandse Audi-dealers en heeft een vanafprijs van 160.010 euro. 

De V8 dieselmotor levert 320 kW / 435 pk en een koppel van 900 Newtonmeter tussen 1.250 en 3.250 tpm. Hij accelereert in 4,8 seconden van 0-100 km/u en klokt een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. De aandrijfkracht wordt via een achttraps Tiptronic-automaat en Quattro permanente vierwielaandrijving op de vier wielen overgebracht.

Met zijn elektronische compressor (EPC), die de twee turbochargers vanaf stilstand en bij acceleraties vanuit lage toerentallen ondersteunt, levert de V8 TDI op elk moment zijn prestaties. De EPC wordt aangedreven via het elektrische 48-voltsysteem, dat tevens de basis is voor het mild-hybrid systeem (MHEV). Dit systeem recupereert energie tijdens afremmen op de motor en voert de opgewekte energie terug naar de lithium-ion batterij. In de praktijk verlaagt de MHEV-technologie het verbruik met maximaal 0,5 liter op 100 kilometer.

De SQ8 TDI is standaard uitgerust met Audi drive select handling inclusief adaptieve luchtvering met instelbare demping. Optioneel biedt Audi de keuze uit drie voorzieningen voor extra sportiviteit. Het eerste is een sportdifferentieel, dat de aandrijfkracht bij hoge bochtsnelheden automatisch tussen de achterwielen verdeelt. Vierwielbesturing is eveneens als optie beschikbaar, als aanvulling op het standaard gemonteerde progressive steering. De SQ8 TDI is bovendien leverbaar met actieve elektromechanische rolstabilisatie. Via elektromotoren op de stabilisatoren beperkt deze technologie het doorgeven van hobbels en schokken op een oneffen ondergrond, zorgt het voor een strakkere handling op snelheid en reduceert het systeem het overhellen van de carrosserie in bochten.

Opvallende S-accenten zijn de achthoekige Singleframe-grille met de dubbele lamellen en een matzilverkleurige omlijsting. De bodembescherming is in dezelfde kleur uitgevoerd, wat de voor- en achterbumper nog forser laat lijken. De wielkasten huisvesten standaard 21 inch velgen, en tegen meerprijs 22 inch-varianten.

In goede S-traditie gaat het interieur gehuld in sportieve, donkere tinten. De sportstoelen zijn voorzien van een gestanst S-embleem en contrasterende stiksels. De (optionele) S-sport plus-stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en extra dikke lendenkussens kunnen desgewenst worden besteld met klimaatregeling en massagefunctie. De sierdelen in het dashboard en de portieren zijn vervaardigd uit mat geborsteld aluminium; carbon of eikenhout zijn optionele alternatieven.

De Audi SQ8 TDI is per direct te configureren en te bestellen. De vanafprijs van de meest krachtige SUV van Audi is € 160.010. De standaarduitrusting omvat adaptieve luchtvering, MMI navigatie plus met MMI touch response en virtual cockpit, HD Matrix LED-koplampen, Bang & Olufsen Premium soundsystem met 3D sound vóór en elektrisch bedien- en verwarmbare sportstoelen in Frequenz alcantara/lederen bekleding.

Meer autonieuws op www.autozine.nl