Selecteer een pagina

Met de Q3 Sportback voegt Audi een compacte SUV-coupé toe aan zijn modellenprogramma. De Q3 Sportback combineert de krachtige uitstraling en het gebruiksgemak van een SUV met de uitstraling en wendbaarheid van een coupé. Het is de eerste compacte cross-over van Audi. 

De Audi Q3 Sportback onderscheidt zich door zijn sportieve design, een resultaat van de lage daklijn, gespierde carrosserie en extra grote Singleframe-grille waarmee het model onmiskenbaar zijn verwantschap met de Q-familie onderstreept. De zwarte honingraat en zilveren omlijsting zetten de grille nadrukkelijker aan. De sportieve designtaal is ook van toepassing op de wigvormige koplampen en luchtinlaten in trapeziumvorm die optisch met elkaar verbonden zijn door een horizontale lamel in de bumper. De koplampen zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen en zijn er onder andere met Matrix LED-technologie, waarmee het adaptieve grootlicht in staat is om de verlichting af te stemmen op de rijsituatie.

De Audi Q3 Sportback is 4.500 mm lang, 1.556 mm hoog en 1.843 mm breed. Hiermee is het nieuwe model 16 mm langer en 29 mm lager dan de Q3. De vijfzitter heeft een wielbasis van 2.680 mm. De gespierde lijnen van de SUV-coupé worden benadrukt door de schuine D-stijlen, lage schouderlijn, brede diffusor en forse wielkasten. Standaard is de Q3 Sportback uitgerust met 17 inch lichtmetalen velgen met 215/65-banden. De Q3 Sportback Pro Line S Line is extra sportief, met onder meer 18 inch velgen en 235/55-banden. Optioneel zijn ook 19 en 20 inch velgen van Audi Sport te bestellen.

Het sportief-robuuste designthema wordt doorgezet in het interieur. Het horizontale lijnenspel geeft daar bovendien een ruimtelijk effect. Het standaard MMI touch display vormt het centrale bedieningselement en is voorzien van een brede hoogglanzende rand. De achthoekige vorm ervan verwijst naar de Singleframe-grille. Net als de airconditioning eronder is het display 10° naar de bestuurder gekanteld.

De Audi Q3 Sportback wordt leverbaar met een keuze uit vier uitvoeringen: Pro Line, Pro Line Business, Pro Line S en de exclusieve Edition One. De Pro Line bevat onder meer een smartphone interface, voorbereiding voor navigatie en comfort airconditioning. De Pro Line Business voegt daar Full-LED koplampen en LED-achterlichten aan toe, waarvan de laatste zijn voorzien van dynamische richtingaanwijzers.

De Audi Q3 Sportback Pro Line S kenmerkt zich door het S line exterieur en S line interieur. Daarnaast is de Pro Line S voorzien van Full-LED koplampen en LED-achterlichten met dynamische richtingaanwijzers, én het infotainmentsysteem MMI navigatie plus, een verstelbare achterbank en chroom accenten in het interieur.

Als overtreffende trap is de Audi Q3 Sportback tijdelijk ook leverbaar als exclusieve Eedition One. In deze uitvoering wordt hij uitsluitend geleverd in Mythoszwart metallic en is hij uitgerust met onder andere luxe accenten in het interieur in combinatie met S line. 20 inch lichtmetalen velgen zorgen voor een sportief en stoer voorkomen.

Audi

Standaard is hij voorzien van de sportief-directe progressive steering: naarmate de stuuruitslag toeneemt, wordt de overbrengingsverhouding directer. De dynamische eigenschappen worden extra versterkt door het sportonderstel dat optioneel en zonder meerprijs kan worden gekozen. Adaptieve dempercontrole is eveneens optioneel te verkrijgen. Met Audi drive select is het autokarakter actief aan te passen aan de rijsituatie, de wegconditie en de persoonlijke voorkeuren. De keuze bestaat uit de standen Auto, Comfort, Dynamic, Efficiency, Individual en Offroad.

Het aanbod van motoren bestaat bij de marktintroductie uit een benzine- en twee dieselmotoren. De krachtigste motor is de 2.0 TFSI-benzinemotor met 168 kW / 230 pk in de Q3 Sportback 45 TFSI quattro. De 2.0 TDI levert 110 kW/150 pk in de Q3 Sportback 35 TDI. Het motorenaanbod wordt op korte termijn uitgebreid met een 110 kW/150 pk sterke 1,5-liter benzinemotor (35 TFSI) die beschikt over cylinder-on-demand technologie. Hiermee worden de tweede en derde cilinder gedeactiveerd bij lage en middelmatige belasting. De 1.5 TFSI, die is gekoppeld aan een S-tronic transmissie met dubbele koppeling, is een mild hybride (MHEV). De Q3 Sportback 35 TFSI is uitgerust met een 48 Volt-systeem dat bestaat uit een lithium-ion accu en een startmotor/generator. Bij remacties kan het systeem tot 12 kW aan energie terugwinnen. De mild-hybride techniek zorgt er ook voor dat de de Q3 Sportback 35 TFSI over een lange afstand kan ‘zeilen’ (uitrollen) met losgekoppelde aandrijflijn (tussen 40 en 160 km/u) en dat het start/stop-systeem al bij 21 km/u begint te werken. Dit bespaart tot 0,4 liter per 100 kilometer aan brandstof. Alle motoren worden standaard gekoppeld aan de automatische zeventraps S-tronic transmissie. De instapdiesel, de 35 TDI, is als voorwielaandrijver ook al bij aanvang te bestellen. Later volgt nog een 140 kW / 190 pk sterke 40 TDI quattro in de Q3 Sportback.

De Audi Q3 Sportback wordt vanaf deze herfst leverbaar, inclusief een extra aantrekkelijk uitgeruste Edition One-uitvoering. Meer informatie over de prijzen en beschikbaarheid van de Q3 Sportback volgt in aanloop naar de marktintroductie.

Meer autonieuws op www.autozine.nl