Selecteer een pagina

BMW breidt het gamma van de nieuwe 8-Serie uit met een vierdeurs model. De 8-Serie Gran Coupé is de eerste BMW in het segment die is afgeleid van een tweedeurs sportauto. De 8-Serie Gran Coupé is tegelijk met de 8-Serie Coupé en de M8 GTE (een endurance raceauto) ontwikkeld. De carrosseriestructuur, aandrijflijn en het onderstel zijn afgestemd op het leveren van maximale prestaties. De 8-Serie Gran Coupe heeft een laag zwaartepunt, gelijke gewichtsverdeling voor en achter, lichtgewichtconstructie met gebruik van aluminium, magnesium en met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP), aerodynamisch geoptimaliseerde carrosserie. 

De wereldpremière van de nieuwe 8-Serie Gran Coupé vindt plaats tijdens het BMW Group #NEXTGen event, dat van 25 t/m 27 juni 2019 plaatsvindt in München. Bij introductie vanaf november zijn er vier varianten: de M850i xDrive Gran Coupé (brandstofverbruik gecombineerd: 9,9-10,0 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 226-229 g/km) met de 390 kW (530 pk) V8-motor; 840i Gran Coupé (verbruik gecombineerd: 7,4-7,5 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 168-170 g/km); 840i xDrive Gran Coupé (verbruik gecombineerd: 7,7-7,8 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 176-179 g/km) met de 250 kW (340 pk) 6-cilinder-in-lijn benzinemotor; 840d xDrive Gran Coupé (verbruik gecombineerd: 6,2-6,3 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 162-166 g/km) met 6-cilinder-in-lijn dieselmotor met 235 kW (320 pk). Alle motoren voldoen aan de emissienorm Euro 6d-TEMP. Het vermogen wordt via een 8-traps Steptronic Sporttransmissie en xDrive vierwielaandrijving óf achterwielaandrijving (BMW 840i Gran Coupé) op het wegdek overgebracht.

De standaardspecificatie omvat sportstoelen met lederen bekleding Vernasca, schakelpaddles achter het stuurwiel, ambianceverlichting en volledig lederen bekleding voor het instrumentenpaneel en het bovenste deel van de portierpanelen. De buitenste zitplaatsen achterin zijn gevormd als individuele stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. De middelste zitplaats achterin is uitsluitend voor korte ritten geschikt. Grote deuropeningen maken in- en uitstappen eenvoudiger. Er is aanzienlijk meer ruimte op schouderhoogte, meer hoofdruimte op alle zitplaatsen dan in de tweedeursmodellen van de 8-Serie.

Een automatisch te bedienen klep van de bagageruimte en Comfort Access (incl. handsfree openen en sluiten) zijn standaard. De bagageruimte van 440 liter is groot genoeg voor drie golftassen. Een in de verhouding 40:20:40 gedeeld neerklapbare achterbankleuning biedt extra flexibiliteit voor het vervoeren van bagage.

Adaptieve M wielophanging is standaard, actieve rolstabilisatie optioneel voor alle versies. De M850i xDrive Gran Coupé en de 840i Gran Coupé zijn standaard uitgerust met M Sportdifferentieel; Integral Active Steering is standaard in alle vierwielaangedreven modellen en optioneel voor de 840i Gran Coupé. De Driving Experience Control activeert duidelijk van elkaar verschillende modi COMFORT, ECO PRO, SPORT en SPORT+. Daarmee is een breed gamma instellingsopties beschikbaar, van dynamisch tot comfortabel.

BMW

Het M Sport pakket omvat specifieke design- en uitrustingsdetails: extra grote luchtinlaten, speciaal ontworpen zijskirts en achterbumper, 19 inch lichtmetalen M wielen, M Sportremmen, multifunctionele stoelen, met leder bekleed M stuurwiel, verlichte instaplijsten met M logo. De M850i xDrive Gran Coupé is verder voorzien van een voorspoilerextensie, 20 inch lichtmetalen M wielen met high performance banden, speciaal ontworpen M Sportremmen, exclusieve exterieurdetails in Cerium Grey, interieurlijsten in een geweven, roestvrijstalen design en verlichte instaplijsten voorzien van de naam van het model. M Technic Sport Pack is ook te bestellen voor de andere modelvarianten.

Er is een gamma van rijassistentiesystemen: Grootlichtassistent, Driving Assistant met Collision and Pedestrian Warning en City-remfunctie, Lane Departure Warning, Speed Limit Info, Rear Crossing-traffic Alert met Rear Collision Warning, plus Parking Assistant met achteruitrijassistent behoren alle tot de standaarduitrusting. Active Cruise Control met Stop & Go functie, Driving Assistant Professional met Steering and Lane Control Assistant, Lane Keeping Assistant met actieve bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen, Avoidance Assistant, Crossing-traffic Warning vóór en Wrong-way Warning, en Parking Assistant Plus met Surround View, Top View, Panorama View en Remote 3D View zijn optioneel te bestellen.

De standaardspecificatie omvat Display Key, Comfort telefoonvoorbereiding met draadloze oplaadmogelijkheid, Head-Up Display en Live Cockpit Professional met navigatiesysteem, volledig digitaal instrumentenpaneel en een 10,25 inch Touch Control Display. BMW Operating System 7.0 biedt extreem snelle toegang tot instellingen en functies. Naar wens aanpasbare displays met moderne, consistent vormgegeven graphics. Multimodale bediening via touchscreen, iDrive Controller, knoppen op het stuurwiel, voice control en gebaren.

BMW

De Intelligent Personal Assistant staat paraat als digitale bijrijder en voertuigexpert. Deze is te bedienen via natuurlijke, gesproken commando’s. Experience Modes voor het interieur zijn afgestemd op uiteenlopende toepassingen. De BMW Digital Key maakt toegang tot en starten van de auto mogelijk via de smartphone. Remote Software Upgrade voorziet in het updaten van voertuigfuncties ‘over the air’ zonder dat bezoek aan een dealer nodig is.

Kijk voor meer autonieuws op de website van Autozine. Autozine is het auto-magazine op Internet. Autozine is in 1999 gestart in Nederland en is uitgeroeid tot een pan-Europese uitgever met websites in negen landen.