Selecteer een pagina

Volkswagen trekt later dit jaar het doek van de gloednieuwe Golf 8. De nieuwe compacte middenklasser van Volkswagen komt er ook als mHEV (mild Hybrid Electric Vehicle) met 48 Volt-technologie. 

Volkswagen werkt hard aan de verduurzaming van haar modellen. Elektrificatie is daarbij het belangrijkste speerpunt. Volkswagen verwacht in Europa en China voor het jaar 2030 dat ongeveer 40 procent van de verkochte auto’s elektrisch is. Dat is weliswaar fors meer ten opzichte van nu, maar het betekent ook dat de verbrandingsmotor voorlopig een grote rol blijft spelen. Het efficiënter maken van deze motoren bereikt echter zijn fysieke grenzen, en dat is waar 48V-technologie nieuwe mogelijkheden creëert.

Volkswagen

De 48V mild hybrid-aandrijving komt eerst voor de Golf 8 beschikbaar, in combinatie met de 1.0 en 1.5 TSI benzinemotoren gekoppeld aan de DSG-transmissie met dubbele koppeling. Volkswagen maakt de mHEV-technologie daarna geleidelijk beschikbaar voor het gehele modelgamma.

Vergeleken met een Plug-in Hybrid (PHEV), zoals de Golf GTE en Passat GTE, biedt de mHEV-aandrijving minder uitgebreide elektrische ondersteuning. Het grote voordeel is echter dat dit systeem aanzienlijk goedkoper is en daarmee bereikbaar voor velen. De batterij van een mHEV is niet zoals bij een PHEV op te laden met een stekker, maar is gekoppeld aan een 48V-riemstartgenerator (Belt-Driven Starter Generator (BSG)) met 48V elektromotor. Deze startgenerator levert zijn elektrische vermogen via riemaandrijving aan de krukas. Bij vertraging of remmen zet de generator de kinetische energie om in elektrische energie en zo wordt de 48-Volt batterij geladen. Hierdoor kan tot 40 procent van de remenergie worden teruggewonnen en opgeslagen in de 48V lithium-ionbatterij. Deze energie gaat bij conventionele auto’s verloren.

De 48V lithium-ionbatterij levert ook energie aan de 12V accu die het elektrische systeem van de auto voedt. Afhankelijk van de rijstijl kan het mHEV-systeem ongeveer 0,4 liter brandstof per 100 kilometer besparen. mHEV-technologie levert niet alleen een lager verbruik op, maar ook meer koppel voor betere prestaties en comfort bij het accelereren.

De Golf 8 mHEV biedt een aantal geavanceerde functies. Zo schakelt de motor in de zeilmodus automatisch uit zodra de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt. De auto ‘zeilt’ dan verder zonder brandstof te verbruiken. De motor start nauwelijks merkbaar weer op zodra hij weer nodig is. Om zo vaak en efficiënt mogelijk gebruik te maken van de kinetische energie, houdt een voorspellende hulpfunctie rekening met navigatiegegevens zoals snelheidslimieten of bochten.

Volkswagen maakt in aanloop naar de introductie van de nieuwe Golf 8 meer informatie bekend over de 48V-technologie.

Meer autonieuws op www.autozine.nl

Kijk voor meer autonieuws op de website van Autozine. Autozine is het auto-magazine op Internet. Autozine is in 1999 gestart in Nederland en is uitgeroeid tot een pan-Europese uitgever met websites in negen landen.