Selecteer een pagina

De vernieuwde Kia Niro beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Genève (7-17 maart). Zowel het uiterlijk als het interieur van de Kia Niro is voor modeljaar 2019 vernieuwd. Ook nieuw is het UVO CONNECT systeem, waarmee de mogelijkheden met online connectiviteit aanzienlijk verruimen.

De contouren van de crossover zijn gebleven, maar het uiterlijk oogt door een serie wijzigingen frisser. Het vernieuwde design volgt de designtaal van de in 2018 geïntroduceerde volledig elektrische e-Niro. Het uitgesproken design is behouden maar de bumpers en ‘Tiger nose’ grille zijn vernieuwd, waardoor de gefacelifte Niro daadkrachtiger voor de dag komt. De koplampen zijn eveneens gewijzigd volgens het ‘ice-cube’ ontwerp van Kia. Optioneel is volledige LED-verlichting mogelijk. In de nieuwe bumper is de LED-dagrijverlichting geïntegreerd, vlak onder de koplampen, met een uniek ‘dubbele pijl’ ontwerp. Optioneel zijn LED-mistlampen mogelijk. Aan de achterzijde is de vernieuwde Niro herkenbaar aan de nieuw ontworpen lichtsignatuur. De nieuwe achterbumper is afgewerkt met een zilverkleurige skid plate. De reflectoren en de mistlampen op de hoeken zijn eveneens aangepast.

Kia Niro

Het interieur van de Kia Niro oogt hoogwaardiger door een subtiele restyle en gebruik van andere materialen. De bovenkant van het dashboard is afgewerkt met een zacht aanvoelende coating kwaliteit. De rest van het dashboard en het instrumentarium zijn opgefrist met glanzend zwarte details en zilverkleurige of satijnchromen sierlijsten. Nieuw is het optionele 10,25-inch TFT-LCD scherm in de middenconsole en een 7,0-inch TFT display in het instrumentencluster. Standaard levert Kia de Niro met een 8,0-inch touchscreen en een 4,2-inch TFT scherm in het instrumentarium.

De Kia Niro heeft nu optioneel schakelflippers aan het stuurwiel om handmatig van versnelling te wisselen. De soepel schakelende zes-traps automaat met dubbele koppeling (DCT) reageert directer en sneller dan een elektronisch geregelde continu variabele transmissie (CVT), zoals in vele andere hybrides. Ook nieuw is de elektronische parkeerrem.

De Niro beschikt optioneel over het UVO CONNECT-systeem, dat rijders online verbindt en ze al rijdend relevante informatie kan bieden. Deze technologie zal in de toekomst ook in andere modellen worden geboden. Toegankelijk via het optionele 10,25-inch touchscreen en de smartphone van de berijder, biedt UVO CONNECT een nieuw Kia Live systeem, welke gebruik maakt van een eigen SIM-kaart. Rijders hebben hierdoor toegang tot actuele verkeersinformatie en weersverwachtingen en kunnen informatie opvragen over ‘points of interest’, brandstofprijzen en parkeervoorzieningen, inclusief tarieven, locatie en beschikbare vrije plekken. Bij de Niro Plug-in Hybrid biedt het systeem tevens informatie over laadfaciliteiten onderweg.

Er is ook een UVO App voor Android en Apple smartphones waarmee rijders met de auto kunnen communiceren. Met deze app is het ook mogelijk om bijvoorbeeld vanuit kantoor of huis al een route naar het navigatiesysteem te verzenden of met de smartphone te checken waar de auto zich bevindt. Ook is het mogelijk om technische data uit te lezen.

Kia Niro

Het navigatiesysteem met 10,25-inch touchscreen is voorzien van Bluetooth-multiconnection, zodat twee mobiele apparaten tegelijkertijd verbonden kunnen zijn en zowel gebruik kunnen maken van Apple CarPlay als Android Auto. De split-screen functie is bedoeld om gelijktijdig verschillende functies te kunnen bedienen. De indeling op het scherm is naar eigen voorkeur in te richten. De rijder kan bijvoorbeeld gelijktijdig de navigatie en energiestroom in de hybride aandrijflijn volgen terwijl inzittenden hun favoriete muziek kunnen kiezen of het weerbericht raadplegen. De technologie voldoet aan de eisen van de nieuwe Europese privacyregels zoals vastgelegd in de General Data Protection Regulation (GDPR).

De upgrade van de Niro gaat gepaard met de introductie van een serie nieuwe actieve rijdersassistentiesystemen. Smart Cruise Control was er al voor de Niro Hybrid en Plug-in Hybrid, maar dat is nu gekoppeld aan een Stop & Go functie. Het systeem zorgt ervoor dat de Niro een voorligger volgt en de juiste afstand bewaart, maar remt de auto nu ook helemaal tot stilstand af en laat hem weer optrekken als het voorliggende verkeer weer begint te rijden.

Lane Following Assist, de ‘Level Two’ autonome technologie van Kia, debuteert eveneens in de Niro Hybrid en Plug-in Hybrid. De e-Niro is hiermee al uitgerust. Dit systeem volgt auto’s vóór en achter de Niro en detecteert wegmarkeringen. Afremmen, optrekken en sturen kan de auto zelfstandig met behulp van diverse sensoren bij snelheden van 0 naar 180 km/uur. Voor de veiligheid dient de bestuurder wel de handen aan het stuur te houden. Andere actieve veiligheidsvoorzieningen zijn, afhankelijk van de uitvoering, autonome noodremassistentie, actieve rijbaanassistentie, vermoeidheidsherkenning, grootlichtassistentie, dodehoekdetectie, kruisend verkeersdetectie achter en snelheidsbordenherkenning.

Meer autonieuws op www.autozine.nl

Kijk voor meer autonieuws op de website van Autozine. Autozine is het auto-magazine op Internet. Autozine is in 1999 gestart in Nederland en is uitgeroeid tot een pan-Europese uitgever met websites in negen landen.