Selecteer een pagina

6Na de Fiat 500X met nieuwe 1 liter driecilindermotor, breidt Fiat nu de 500X-reeks uit met de nieuwe 150 pk sterke 1.3 viercilindermotor en DCT automaat met dubbele koppeling. Deze City Cross uitvoering staat eind van het jaar als Opening Edition bij de Nederlandse Fiat dealers. 

De City Cross Opening Edition biedt in veel opzichten letterlijk meer dan de Urban-versie, want deze is standaard rijker uitgerust. Bijvoorbeeld met middenarmsteun voor, automatische airconditioning, dubbele laadvloer achter, elektrisch verstelbare lendensteun van de bestuurdersstoel, in hoogte verstelbare bijrijdersstoel, mistlampen met bochtverlichting en een regen- en lichtsensor.

Fiat 500X

De nieuwe Fiat 500X is het eerste Europese Fiat-model waarin de nieuwe serie drie- en viercilinder turbobenzinemotoren wordt toegepast. Deze beloven een compromis tussen de rijprestaties van benzinemotoren en de zuinigheid van dieselmotoren. De nieuwe krachtbronnen zijn volgens Fiat 20% stiller dan de beste turbodiesels en 20% zuiniger dan de vorige generatie benzinemotoren.

Deze nieuwe Firefly-turbomotoren zijn uitgerust met een benzinepartikelfilter (GPF) en voldoen aan de emissienorm Euro 6/D. Ze zijn gedurende meer dan 75.000 uur aan virtuele tests onderworpen en hebben ruim 60.000 uur op de proefbank gedraaid onder omstandigheden die met de praktijk vergelijkbaar zijn. Daarnaast hebben ze bij testritten over de hele wereld vijf miljoen kilometer afgelegd om hun betrouwbaarheid en levensduur op de weg te beproeven.

De nieuwe serie turbobenzinemotoren is op een modulaire structuur gebaseerd met een standaard slagvolume van 0,33 liter per cilinder. Naast een 1-liter driecilinder met een vermogen van 120 pk en een maximum koppel van 190 Nm, die wordt aangeboden in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak, omvat de serie een 1,3-liter viercilinder met een vermogen van 150 pk en een maximum koppel van 270 Nm. Deze motor is gekoppeld aan een geautomatiseerde zestraps DCT-transmissie met dubbele koppeling. Voor de Nederlandse markt worden alle motorvarianten uitsluitend in combinatie met voorwielaandrijving geleverd.

De nieuwe motoren zijn geheel van aluminium vervaardigd, wat ze relatief licht maakt (de driecilinder weegt 93 kg). Het in samenwerking met FCA-dochter Teksid ontwikkelde motorblok is gemaakt van een onder hoge druk gegoten aluminiumlegering en er wordt gebruik gemaakt van een grondplaat om de beste balans te bereiken tussen constructieve sterkte enerzijds en geluids-, trillings- en gewichtsreductie anderzijds.

Een belangrijke innovatie op de nieuwe turbomotoren is de introductie van de derde generatie van FCA’s MultiAir-technologie. Dit MultiAir III-systeem optimaliseert het verbrandingsrendement door continu de lichthoogte en timing van de inlaatkleppen te regelen. De speciaal afgestemde inlaat- en uitlaatnokprofielen claimen daarbij een aanzienlijke verbetering van het rendement bij lage motorbelasting. Door namelijk de inlaatkleppen vroeger te openen, kan een deel van het uitlaatgas worden gerecirculeerd. En door de inlaatkleppen later te sluiten, wordt tegelijkertijd de vullingsgraad bij vollast verhoogd. Op deze manier moet de MultiAir III-technologie bijdragen aan het verlagen van de compressieverhouding, het onderdrukken van detonatieverschijnselen en het substantieel verminderen van het brandstofverbruik, zelfs wanneer de motor zijn volle vermogen levert.

Standaard is de 500X City Cross Opening Edition onder andere uitgerust met Lane Assist, regen- en lichtsensor, mistlampen met bochtverlichting, Keyless Entry & Go, elektronische stabiliteitscontrole en twee nieuwe systemen: Traffic Sign Recognition en Speed Advisor. Het eerste herkent en ‘leest’ verkeersborden en geeft deze als pictogram weer in het instrumentenpaneel, terwijl het tweede de bestuurder in staat stelt om de rijsnelheid met een klik aan de afgelezen snelheidslimiet aan te passen om snelheidsovertredingen te voorkomen.

De nieuwe 500X heeft standaard een Uconnect LIVE-infotainmentsysteem dat met een 7-inch HD-touchscreen, integratie van Apple CarPlay en ondersteuning van Android Auto alle gangbare oplossingen biedt op het gebied van connectiviteit en infotainment. Dit systeem heeft een 7-inch touchscreen met hoge resolutie, handsfreebediening en audiostreaming via Bluetooth, tekstlees- en spraakherkenningsfunctie, een Aux-ingang en USB-poorten voor het aansluiten en opladen van een externe apparaat en bedieningstoetsen op het stuurwiel. Optioneel kan het systeem worden uitgebreid met een achteruitrijcamera en het nieuwste TomTom 3D-navigatiesysteem. Daarnaast biedt het de inzittenden toegang tot de Uconnect LIVE-services: na het downloaden van de gratis Uconnect LIVE-app vanuit de App Store of vanaf Google Play op hun smartphone, kunnen ze via het touchscreen op het dashboard bijvoorbeeld muziek streamen met Deezer en TuneIn, nieuwsberichten beluisteren van Reuters en navigeren met TomTom LIVE. Via Facebook Check-in en Twitter kunnen ze contact houden met vrienden. Ten slotte biedt Uconnect LIVE toegang tot eco:Drive dat op basis van een rijstijlanalyse praktische tips geeft om zuiniger en schoner te rijden en my:Car dat het mogelijk maakt alle technische en andere nuttige informatie van de auto bij te houden.