Selecteer een pagina
Vanaf 1 januari 2019 is Smart in Nederland een 100% elektrisch automerk. De overstap naar volledig elektrisch sluit aan bij de CASE-strategie (Connected, Autonomous, Shared, Electric) waarop de mobiliteit van de toekomst bij Smart gebaseerd is. Onder de vlag van het nieuwe product- en technologiemerk EQ staan de Smart ForTwo en de vierpersoons Smart ForFour garant voor emissievrije ‘urban mobility’.

Sinds 2017 verkoopt het merk alleen nog maar elektrische modellen in de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen. Nederland volgt dit voorbeeld binnenkort en in 2020 zal het modellengamma ook in andere Europese landen 100% elektrisch zijn.

Smart vereenvoudigt de toegang tot elektromobiliteit met de nieuwe Smart EQ control-app – de digitale uitbreiding van de Smart EQ fortwo en EQ forfour. De Smart EQ control-app is eenvoudig en onderhoudend en daarmee typisch Smart. Deze app combineert voertuiginformatie, zoals de actuele oplaadstatus en de bediening van voertuigfuncties, waaronder de voorverwarming van de accu (preconditionering) waarmee de actieradius van de Smart EQ vergroot kan worden. Bovendien toont de app de informatie in gepersonaliseerde vorm, die overeenstemt met de gekozen lakkleur en uitrusting van de Smart EQ. De EQ control-app beschikt binnenkort bovendien over een integratie van de oplaadpuntenservice door Plugsurfing. Hiermee is het mogelijk om oplaadstations te vinden, hun beschikbaarheid te verifiëren en ook de betaling van het opladen bij een publiek oplaadpunt te regelen.De instapversies van de ForTwo en ForFout beschikken over talrijke veiligheids- en comfortvoorzieningen die het elektrisch rijden makkelijker maken. Daartoe behoren onder meer het oplaadkabelpakket (voor opladen via stopcontact en wallbox) en een standaard 22 kW-boordlader waarmee de Smart EQ – afhankelijk van de lokale stroominfrastructuur – in minder dan 40 minuten van 10% naar 80% opgeladen kan worden. De Comfort Plus is standaard voorzien van meer luxe en comfort, waaronder lederen stoelen, een multitouch navigatiesysteem, stoelverwarming en led-verlichting. De Smart EQ BRABUS Style heeft een karakteristiek design waarbij zowel het exterieur als interieur sportiviteit en luxe uitstraalt. Met sportstoelen in geperforeerd nappaleder, matgrijze BRABUS voor- en achterbumper en unieke BRABUS Monoblock IX lichtmetalen velgen onderscheidt dit model zich op sportieve wijze van de andere uitvoeringen.

EQ biedt een uitgebreid elektromobiel ecosysteem dat bestaat uit producten, services, technologieën en innovaties. Het spectrum loopt uiteen van elektroauto’s, wallboxen en oplaadservices tot privé energieopslagsystemen. De naam EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is afgeleid van de merkwaarden ‘emotie’ en ‘intelligentie’. Het nieuwe merk beslaat alle aspecten van klantgerichte e-mobiliteit en gaat verder dan alleen de auto. De modellen belichamen de essentie van state-of-the-art elektromobiliteit: de combinatie van een emotioneel en intelligent design, buitengewoon rijplezier, grote dagelijkse bruikbaarheid en maximale veiligheid die álle auto’s van de uitvinder van de automobiel gemeen hebben.

De geschiedenis van elektromobiliteit bij Smart

  • Met de ingebruikname van de eerste elektrisch aangedreven testvloot in Londen in 2007 had Smart ook een pioniersrol op het gebied van elektromobiliteit: 100 Smart ForTwo electric drives reden rond in de Britse hoofdstad
  • In 2009 lanceerde Smart de tweede generatie Smart ForTwo electric drive, het model dat in 18 landen op de markt werd gebracht. Het doel was om zoveel mogelijk informatie te vergaren over de wijze waarop klanten elektroauto’s gebruiken en opladen. De enorme vraag overtrof alle verwachtingen. In plaats van de verwachte 1.000 auto’s werden er meer dan 2.000 Smart fortwo electric drives geproduceerd in Hambach.
  • Sinds juni 2012 weet ook de derde generatie Smart ForTwo electric drive een uiteenlopende kopersdoelgroep voor zich te winnen met zijn innovatieve en toekomstgerichte concept. Daarnaast verscheen de ForTwo in 2013 als eerste volledig elektrische auto van een Europese fabrikant op de markt in China. In Duitsland werd de elektrische Smart in zeer korte tijd marktleider in het segment van elektroauto’s met een marktaandeel van circa 40%, een positie die het model drie jaar op rij wist te handhaven.
  • De elektrische Smart draagt ook bij aan het succes van het merk als onderdeel van free floating carsharing-dienst car2go. Binnenkort is Parijs, na Stuttgart, Amsterdam en Madrid, de vierde Europese stad waar de car2go-vloot volledig elektrisch is. Inmiddels hebben meer dan 400.000 klanten ruim 70 miljoen emissievrije kilometers in de drie Europese steden gereden.
  • Ook als het om carsharing van de toekomst gaat, heeft Smart een duidelijke visie. Deze is gepresenteerd in de Vision EQ ForTwo, een individuele, flexibele en bijzonder efficiënte vorm van openbaar vervoer. De elektrisch aangedreven, autonoom rijdende auto haalt zijn passagiers op de door hen gekozen locatie op. De Smart Vision EQ ForTwo maakt individualisering van de auto mogelijk en leent zich zodoende voor carsharing. De showcar is de eerste auto van het Daimler-concern waarbij het stuurwiel en de pedalen achterwege zijn gelaten.