Selecteer een pagina

Over Wensauto

Kies je wensauto, de auto die je écht wilt

Auto’s roesten niet meer maar wij zelf wel. We zitten allemaal vastgeroest in onze autokeuze. Iedereen rijdt wat hij of zij van de buren, familie, collega’s of relaties moet rijden. Heel kort door de bocht: je moeder koopt je auto.

Misschien vind je het moeilijk om toe te geven, maar jij rijdt nu niet de auto die je graag zou wíllen rijden.Je wensauto is een andere auto dan je nu hebt.Daarin sta je niet alleen. Het geldt voor zeven van de tien Nederlanders.

Ja duh, denk je nu misschien, iedereen wil natuurlijk een Ferrari of Porsche. Of een andere dure en snelle droomauto zoals een Lamborghini, Aston Martin of een Tesla Model S of Roadster. Maar dat is helemaal niet het geval. Nederlanders willen helemaal geen exotische auto, ze willen een Audi, BMW of Volvo.

Dat blijkt uit enkele grote onderzoeken uitgevoerd door Peil.nl en TeamVier. Liefst 70% van de Nederlandse automobilisten zou liever een andere auto hebben dan die ze nu hebben. Dat is een doorsnee volkswagen. Vaak staat daar ook letterlijk Volkswagen op maar bijna even vaak Opel, Renault, Peugeot, Ford of Kia.

Een voorbeeld: 9% van de Nederlandse automobilisten wil een Audi of BMW terwijl nog geen 3% van hen nu een Audi of BMW heeft. Maar die BMW of Audi kopen (of leasen) ze niet omdat automobilisten nu eenmaal niet kiezen wat ze zelf willen. Je kunt het gewoon niet maken om met zo’n auto te komen voorrijden bij je peers. Dénk je.

Nederlandse automobilisten zijn standaard uitgerust met een soort mentale lane departure warning: zodra je het gebaande pad dreigt te verlaten en een andere auto wilt kopen dan mensen van jou verwachten, zijn oorverdovende waarschuwingspiepjes je deel.

 

 

Je laat je dus binden door je omgeving. En vooral ook door je collega’s en je beroep. Het is echt opvallend hoe sterk je beroep bepaalt welke auto je rijdt. Uit onderzoek op LinkedIn in 2017 met ruim 3400 respondenten blijkt dat automobilisten in feite gewoon hun LinkedIn-profiel rijden.

Een docent rijdt in een Renault Mégane, een meubelmaker rijdt in een Volvo stationcar en een notaris in een Volvo XC90. Een tassenontwerpster heeft een Fiat 500 en een bibliotheekmedewerker een Peugeot 207. Heb je een BMW 5-serie, dan ben je een investmentbanker of salesmanager, in een Citroën C1 ben je een kleuterjuf. Je rijdt niet wat je wilt, je rijdt wat je doet.

Tijd dus om daar doorheen te breken en eindelijk echt te kiezen voor wat jij zelf wilt. De auto die bij jóú past in plaats van bij je postcode of baan. Te kiezen voor je wensauto dus. De auto waar je als je hem ergens parkeert altijd nog even naar omkijkt. De auto waar je blij van wordt als je hem van verre weer ziet op de parkeerplaats. De auto waar je elke dag als je erin stapt een tikje vrolijker van wordt. De auto waarmee je graag ’s avonds op en neer naar een verjaardag gaat ook al is dat 95 kilometer rijden en weer 95 kilometer terug.

En er is een bonus. Wie zijn of haar auto zelfstandig en vrij kiest wordt niet alleen een gelukkiger automobilist maar ook een gelukkiger mens. Je laat je namelijk niet langer leiden door (onbewuste) angst, maar door begeerte. En je eigen wil in plaats van die van je omgeving (allemaal onbewust he). Je volgt je eigen pad. Je wordt autonoom met je auto, en dus een stuk vrolijker. Dat geluk wensen wij jou van harte toe!